Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., άνθρωποι, επιχειρήσεις, πόλεις και μνημεία απανταχού της υφηλίου θα κλείσουν για μία ώρα τα φώτα, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή στην κλιματική αλλαγή. Κι ενώ τα φώτα θα σβήνουν, οι υποστηρικτές της «Ώρας της Γης», που αποτελεί πλέον θεσμό, θα συνεισφέρουν πραγματικές λύσεις για το κλίμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τις τελευταίες ενημερώσεις από όλο τον κόσμο εδώ.

​H φετινή Ώρα της Γης αναμένεται να αποτελέσει μια γιορτή για τον πλανήτη μας η οποία θα σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς 172 χώρες και περιοχές –περισσότερες από κάθε άλλη φορά– έχουν δηλώσει συμμετοχή
H φετινή Ώρα της Γης αναμένεται να αποτελέσει μια γιορτή για τον πλανήτη μας η οποία θα σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς 172 χώρες και περιοχές –περισσότερες από κάθε άλλη φορά– έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ανάμεσά τους κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλιματικού μετώπου, όπως οι Φιλιππίνες, οι Μαλδίβες και η Μαδαγασκάρη, αλλά και κράτη που αποτελούν βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

 Το βίντεο για τη φετινή εκδήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το ξεκίνημά της το 2007 στο Σίδνεϊ, ως ένα συμβολικό κατέβασμα του διακόπτη, η Ώρα της Γης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα βάσης του κόσμου, που καλεί σε ενημέρωση και δράση για το κλίμα σε περισσότερες από 7.000 πόλεις.  Από την Καμπότζη ως το Καμερούν και την Κολομβία, σπίτια, γραφεία, μνημεία, ολόκληρες περιοχές θα συσκοτιστούν, καθώς όλος κόσμος θα γίνεται ένα, καλώντας σε συλλογική δράση «για να αλλάξει η κλιματική αλλαγή». Τα φώτα θα σβήσουν σε πάνω από 1.200 εμβληματικά σημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, η Γέφυρα της Χρυσής Πύλης στο Σαν Φρανσίσκο και σχεδόν 40 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσά τους η Ακρόπολη της Αθήνας και το Κάστρο του Εδιμβούργου.

Το WWF και ομάδες ακτιβιστών για την Ώρα της Γης παρακινούν τον κόσμο να αναλάβει στη διάρκεια της συσκότισης πρωτοβουλίες για το κλίμα, είτε υψώνοντας τη φωνή του για πιο δραστικά μέτρα είτε ενισχύοντας οικονομικά τις δράσεις του ταμείου. Με μια τέτοια κινητοποίηση, η προσπάθεια για… αλλαγή της κλιματικής αλλαγής, τονίζουν οι διοργανωτές, θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτή τη μία ώρα.

«Καθώς η Ώρα της Γης συνεχίζει να σπάει ρεκόρ παγκόσμιας συμμετοχής, οι υποστηρικτές μας συνεχίζουν να ανεβαίνουν επίπεδο ενέργειας και δημιουργικότητας χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους για να κάνουν τη διαφορά. Κάθε φως που σβήνει, κάθε υπογραφή που συλλέγεται και κάθε εγχείρημα που χρηματοδοτείται αναπτερώνει τις ελπίδες μας ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Sudhanshu Sarronwala, πρόεδρος της οργάνωσης Earth Hour Global.

​«H Ώρα της Γης μάς δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Από το να δημιουργήσουμε ένα δάσος στην Ουγκάντα μέχρι να φωταγωγήσουμε ολόκληρα χωριά με ηλιακή ενέργεια στην Ινδία και στις Φιλιππίνες, η δύναμη του πλήθους να προκαλέσει αλλαγές είναι αξιοθαύμαστη»Πριν ακόμη η Ώρα της Γης φτάσει σταδιακά σε κάθε ζώνη της υφηλίου, οι ομάδες του WWF αξιοποιούν τη δύναμη του κινήματος. Από τη συλλογή 100.000 υπογραφών για να απαγορευτεί στη Ρωσία η εξόρυξη πετρελαίου της Αρκτικής, μέχρι τη μείωση της εξάρτησης από καυσόξυλα και δάση με την ανάπτυξη βιώσιμων πόρων στην Ουγκάντα, η Ώρα της Γης επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος και να αναλάβουν δράση για το κλίμα. Κάπως έτσι τους περασμένους μήνες οι υποστηρικτές της Ώρας της Γης οργάνωσαν και προώθησαν φιλικές για το κλίμα λύσεις και πολιτικές σε Ινδία, Ινδονησία, Κολομβία, Πορτογαλία.

«H Ώρα της Γης μάς δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Από το να δημιουργήσουμε ένα δάσος στην Ουγκάντα μέχρι να φωταγωγήσουμε ολόκληρα χωριά με ηλιακή ενέργεια στην Ινδία και στις Φιλιππίνες, η δύναμη του πλήθους να προκαλέσει αλλαγές είναι αξιοθαύμαστη» πρόσθεσε ο S. Sarronwala. «Με την Ώρα της Γης, κάθε σβηστό φως είναι και μια νέα ελπίδα για κλιματική δράση».

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ώρα της Γης:



Η Ώρα της Γης στην Ελλάδα 

​Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ιάσονα Καντά, υπεύθυνο τύπου του WWF, ο οποίος έδωσε το μήνυμα για τη φετινή εκδήλωσηΗ Ελλάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF. Φέτος το WWF καλεί τους ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «WWF – Καλύτερη Ζωή». Άλλωστε, έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ιάσονα Καντά, υπεύθυνο τύπου του WWF, ο οποίος έδωσε το μήνυμα της φετινής εκδήλωσης τονίζοντας ότι η ανάληψη δράσης από τους πολίτες μπορεί να επηρεάσει τις κυβερνητικές πολιτικές προς όφελος του πλανήτη.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «Η Ώρα της Γης φέτος δίνει την αφορμή στους πολίτες να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής μέσα από τη συμμετοχή τους στο “WWF – Καλύτερη Ζωή.” Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, ενώ για ακόμη μια χρονιά θα σβήσουν τα φώτα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης».

Την παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF «Ώρα της Γης» τη στηρίζουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, οι οποίες μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ θα ενημερώνουν σχετικά το επιβατικό κοινό, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Στην ίδια πρωτοβουλία θα πάρει μέρος ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, καθώς και η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου.

Δείτε όσα συνέβησαν στην περσινή Ώρα της Γης: Στο σκοτάδι ο πλανήτης

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης