Την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Σε αυτές τις εκλογές θα πάρω μέρος, αλλά με ποιον τρόπο και με ποιους θα το ανακοινώσω. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση. Είπε ένα καθαρό “όχι” σε αυτούς που κυβέρνησαν και μισό “ναι” στους άλλους. Πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές, για να ξεκαθαρίσει το “ναι”» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο της «Σπίθας» με τίτλο «Ποιο το νόημα των εκλογών», ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Απέρριψε την πολιτική της λιτότητας και κυρίως αποδοκίμασε την παράδοση της Εθνικής Ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας στους ξένους, ενέργεια πρωτοφανή και ατιμωτική για τον Λαό και τη χώρα, που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Επομένως η τιμωρία δεν είχε μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά προπαντός ηθικά και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε τόσο σκληρή.

Από την άλλη πλευρά δεν είπε ένα ολοκληρωμένο ΝΑΙ ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ξεχώρισε και τον ανέδειξε σε κύρια δύναμη μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων και κινημάτων. Ενώ στο ΟΧΙ υπήρξε απόλυτος, το ΝΑΙ του δεν ανέδειξε μια δύναμη είτε ένα σύνολο δυνάμεων σε αδιαμφισβήτητη κυβερνητική δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί άραγε; Η δική μου η άποψη είναι ότι τα κόμματα της ιστορικής-παραδοσιακής Αριστεράς – κι ανάμεσά τους κι ο ΣΥΡΙΖΑ – δεν καλύπτουν παρά ένα μονάχα μέρος της σύγχρονης πατριωτικής κοινωνικής Αριστεράς, που είναι γέννημα και δημιούργημα των νέων κοινωνικών σχέσεων που γεννήθηκαν ιδιαίτερα από την εποχή του Μνημονίου έως σήμερα. Η Σπίθα διέγνωσε την ύπαρξη αυτού του νέου κοινωνικο-πολιτικού χώρου που βασικά προέρχεται από τη διάλυση των δύο κομμάτων εξουσίας και έως έναν βαθμό προσπάθησε και κατάφερε να τα εκφράζει επιχειρώντας να τα εφοδιάσει με μια νέα σύγχρονη ιδεολογία και πολιτική».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης