Την αποχώρησή της από το κοινοβούλιο αποφάσισε την Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία, μετά το Ποτάμι και το ΚΚΕ που επίσης αποχώρησαν την Πέμπτη από τη διαδικασία. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και στιγματίστηκε από εντάσεις.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μαζί με τα άρθρα, σε ψηφοφορία τέθηκαν και 16 υπουργικές τροπολογίες και μία βουλευτική, για τα ΚΕΠ, οι οποίες έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η ΝΔ κατήγγειλε ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έφτασαν τις 35, με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για «σωρεία τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία», ενώ κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα 20 άρθρα που προστέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών -σχεδόν ανά 10 λεπτά κατετίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35, μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Εμείς ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε, όμως, ότι αποτελεί ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου και απευθύνομαι και σε εσάς, κύριε πρόεδρε, ως εκπρόσωπο του προεδρείου που πρέπει συνολικά να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου. Καταθέτω τις δύο επιστολές που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μία από πέρυσι και μία εφέτος, με τις οποίες στην ουσία απευθύνει έκκληση προς το προεδρείο της Βουλής, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε το κύρος του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτήν τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Νικήτας Κακλαμάνης: «Ως εκ της θέσεώς μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή».

Παράλληλα, ορυμαγδό τροπολογιών κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου περιορίστηκε απλώς να πει ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία, ενώ χθες παραδέχθηκε ότι «η Βουλή κλείνει και γι’ αυτό έρχονται οι τροπολογίες και έχουν κάποια διαδικασία του επείγοντος, που πρέπει να τις προχωρήσουμε τώρα. Ίσως τον Σεπτέμβριο να είναι αργά για κάποιες περιπτώσεις. Πολλά νομοσχέδια κοπήκανε και δεν μπήκαν στη διαδικασία και γι’ αυτό έρχονται τροπολογίες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, είχαν αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες, όπως και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, δεν γίνεται να συνεχιστεί ο καταιγισμός τροπολογιών. «Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Αυτή η διαδικασία έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τόνισε.

«Έρχεστε εδώ να συζητήσουμε με διαδικασίες “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε”. Εμείς ως Ποτάμι αποχωρούμε και διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του κοινοβουλίου και καλούμε τη Βουλή και την κυβέρνηση να σκεφτούν ότι στην αντιπολίτευση βγαίνατε στα κεραμίδια και πετροβολούσατε!» είπε ο κ. Αμυράς. Ο κ. Καρκατσούλης από το Ποτάμι πόσταρε στο Τwitter μια εικόνα που δείχνει τον ρυθμό που… έβρεχε τροπολογίες χθες στη Βουλή.

Σε μια από τις δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν επιχειρήθηκε να προσπεραστεί ο σκόπελος με τα POS των δικηγόρων. Συγκεκριμένα αντικαταστάθηκε ο όρος «καταναλωτής» με τη λέξη «πληρωτής» για τους εντολείς-πελάτες των δικηγόρων.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία προβλέπονται και πέντε δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, με την καταβολή της πρώτης να ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει ​μεταξύ άλλων ​ότι οι αγρότες που θα κάνουν διορθώσεις στα Ε1 έως 31 Οκτωβρίου 2017 θα πληρώσουν φόρο σε δύο διμηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις. Τα οικονομικά έπαθλα στις κληρώσεις αποδείξεων από το Υπουργείο Οικονομικών θα δίδονται χωρίς τον φόρο που ισχύει για κέρδη τυχερών παιχνιδιών, ενώ καθιερώνονται διαδικασίες-εξπρές για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τις δικαιούνται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης