Φωτιά στην κυβέρνηση βάζει ένας κορυφαίος υπουργός και συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης με τα όσα λέει στη συνέντευξή του στο Spiegel. Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί πως «εάν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα έως την 9η Απριλίου», πρώτα θα εξασφαλιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων και «θα αποπληρώσουμε αργότερα το ΔΝΤ».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πληρώσει, στην ώρα της, τη δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ εάν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε στο «Spiegel» ο κ. Βούτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια από τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να αποπληρώνει τα χρέη της μόνο με δικά της μέσα. Εάν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα έως την 9η Απριλίου, πρώτα θα εξασφαλίσουμε την πληρωμή μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και κατόπιν θα ζητήσουμε την κατανόηση των εταίρων μας και κατόπιν συμφωνίας μαζί τους θα αποπληρώσουμε αργότερα το ΔΝΤ. Βέβαια αυτό θα συμβεί εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία και ως εκ τούτου θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός».

Το Spiegel σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απειλεί να μην καταβάλει τη δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, διεκδικεί τα 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF και τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.

Το Spiegel σημειώνει ότι οι απειλές της Ελλάδας συμπίπτουν με τη στροφή της κυβέρνησης προς Ρωσία και Κίνα.

Tον «αδειάζει» το Μαξίμου 

Σε «άδειασμα» του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μόνο λεπτά μετά τη δήλωση του πρώτου ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, αν δεν λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές της έως τις 9 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ» δήλωσε κατηγορηματικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους δανειστές έχουν φτάσει σε «κοινό έδαφος» και ότι η κυβέρνηση αναμένει μια «θετική έκβαση» στο προσεχές Eurogroup.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης