Η εκλογική αναμέτρηση έχει αρχίσει. Το zougla.gr παρουσιάζει μια σειρά αποτελεσμάτων της μεγάλης διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε από το πρωί της περασμένης Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αυτή άργησε να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα, για λόγους δεοντολογίας αλλά και εξαιτίας του δεδομένου ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών ξεκινά στις 7.00 το πρωί της Κυριακής, να μη δημοσιοποιούμε την πρόθεση ψήφου για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες. Υπάρχουν όμως πολλά σημαντικά ερωτήματα και απαντήσεις που δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την ψήφο των πολιτών.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε τη γνώμη τους για το πόσο αισιόδοξοι είναι ότι η οικονομία θα βελτιωθεί μέσα στο 2014.

Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν καθόλου αισιόδοξοι, το 18% λίγο αισιόδοξοι, μόλις 6% αισιόδοξοι, ενώ το 1% δεν απάντησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο ερώτημα ήταν το εξής: Θεωρείτε ότι θα παγιωθεί το κοινωνικό μέρισμα ή αποτελεί προεκλογικό τέχνασμα; Το 87% το θεωρεί προεκλογικό τέχνασμα, το 7% πιστεύει ότι θα παγιωθεί, ενώ 6% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Παράσταση νίκης για ευρωεκλογές

Στη συνέχεια οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα είναι πρώτο την επόμενη Κυριακή στις ευρωεκλογές. Στην παράσταση νίκης λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαφές προβάδισμα, καταγράφοντας 61,6%, και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 18,4%. Τρίτη δύναμη καταγράφεται η Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει 11,5 %.

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 19,7% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 15,3% του προέδρου της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποσπά 14,8%, ενώ ο «Κανένας» και σε αυτήν την έρευνα καταλαμβάνει την πρωτιά με 28,8%.

Η ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr πραγματοποιήθηκε από τις 14/5/2014 έως τις 16/4/2014. Συμμετείχαν 1.875 πολίτες άνω των 18 ετών, από τους οποίους το 85% ήταν άνδρες και το 15% γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (91%) είναι ηλικίας 25-64 ετών, ενώ το 50% από αυτούς διαμένει στην επαρχία, το 40% στην Αττική και το 10% στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς ανώτατο επίπεδο μόρφωσης έχει το 38%, ανώτερη το 30%, μέση το 30% και κατώτατη μόλις το 1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης