Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πολύ αργά, γράφει σε νέο άρθρο της σήμερα Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Τόσο αργά που είναι απίθανο η Αθήνα να δει γρήγορα τα χρήματα από τα πακέτα της ευρωπαϊκής στήριξης που θα την βοηθήσουν να αποπληρώσει τις άμεσες ταμειακές της υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η διάθεση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχει εμφανώς αλλάξει, το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή.

Αυτό διότι η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και από τις υπόλοιπες χώρες.

Κι όμως… ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, υποστηρίζει η Die Welt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται: «Η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος».
Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ, τονίζει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Με πληροφορίες από το Euro2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης