Μόσχα και Αθήνα υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, μετέδωσε το RT.

Η κατασκευή της διακλάδωσης θα ξεκινήσει το 2016 και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού θα μεταφέρει ετησίως περίπου 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι υπογραφές έπεσαν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ρευστότητα βρίσκεται στο «κόκκινο» και κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Turkish Stream αποτελεί τη ρωσική απάντηση στη ματαίωση των σχεδίων της Μόσχας για την κατασκευή του αγωγού South Stream (Δεκέμβριος 2014), λόγω απροθυμίας της Κομισιόν να στηρίξει τότε τη συγκεκριμένη επένδυση στην ανατολική γειτονιά της Ευρώπης στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης. Με δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, η συγκεκριμένη ενεργειακή δίοδος παρακάμπτει την Ουκρανία, αναβαθμίζοντας ενεργειακά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το δημοσίευμα του RT

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο συγκεκριμένος αγωγός δεν συνδέει μόνο την Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και φιλίας. Ο αγωγός που ξεκινάει σήμερα δεν βρίσκεται απέναντι ούτε στην Ευρώπη ούτε σε οποιοδήποτε άλλο. Είναι ένας αγωγός ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό» το σημερινό «deal».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης