Αέρας αισιοδοξίας πνέει στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικούς κύκλους να κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που οδηγούν σε εκταμίευση νέων δανεικών, τα οποία όμως θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου για να «ζεστάνουν» τις τσέπες των πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τα 13 δισ. ευρώ που εκταμιεύονται άμεσα μετά την ψήφιση του Μνημονίου, τα 12,5 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώραςΣε non paper που κυκλοφόρησε, τονίζεται ότι «άμεσα θα εκταμιευτούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

«Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές» προστίθεται.

Τα τέσσερα σημεία της άτυπης ενημέρωσης:

1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Κανένα ζήτημα προσωρινής χρηματοδότησης

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών – μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας (πρόγραμμα – γέφυρα) σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης