Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στο debate

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κλείνοντας το μάτι» στους αναποφάσιστους, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης έπαιξαν τα… ρέστα τους, επιχειρώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις, στην τελευταία τηλεμαχία, εν όψει των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν δίστασαν να ανεβάσουν τους τόνους, επιδιώκοντας ο καθένας να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τουΧρησιμοποιώντας εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέδειξαν ότι η συναίνεση «κείται μακράν», καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «παρά φύσιν», τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ, παρόλο που επανέλαβε τη θέση περί δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού, φρόντισε να αναδείξει όσα χωρίζουν τα δύο κόμματα, παρά αυτά που τα ενώνουν, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Ο μεγάλος νικητής της τηλεμαχίας δεν είναι άλλος από την ακραία πόλωση, που -ούτως ή άλλως- ευνοεί τους σχεδιασμούς τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της λεωφόρου Συγγρού, καθώς τα μικρότερα κόμματα, αποκλεισμένα από το τελευταίο debate, έμειναν να παρακολουθούν -μάλλον με αμηχανία- τις προσπάθειες των δύο επίδοξων πρωθυπουργών να αυξήσουν την εκλογική επιρροή των κομμάτων τους και να μην υπάρξει ουδείς ξεκάθαρα ηττημένος από το debate της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ατάκες με νόημα: Από πειράγματα… μέχρι ανέκδοτα

Στο control room της ΕΡΤΟι καινοτομίες της διαδικασίας ήταν σημαντικές, με τους δύο πολιτικούς να βρίσκονται όρθιοι δίπλα – δίπλα στο πλατό της ΕΡΤ και τους τηλεθεατές να έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να βλέπουν και τους δύο κατά τη διάρκεια των απαντήσεων και των τοποθετήσεών τους.

Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφεραν να βγουν από το στενό «κοστούμι» μιας, ούτως ή άλλως, δύσκολης για εκείνους διαδικασίας, ενώ, παράλληλα, «υπάκουσαν» στις οδηγίες των επιτελείων τους και «πάτησαν» στα συμπεράσματα του πρώτου πολυκομματικού debate για να απελευθερωθούν και να αποφύγουν ακόμη ένα επικοινωνιακό «ναυάγιο».

Και σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν, με τη βοήθεια και των πιο χαλαρών διαδικαστικών τύπων, ναΤην ικανοποίησή του για το ντιμπέιτ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτήν τη φορά έγινε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.  «Κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να τη συνεχίσουμε» τόνισε, αναφερόμενος σε τυχόν μελλοντικές τηλεμαχίες. προσδώσουν την πολυπόθητη ζωντάνια αλλά, συγχρόνως, να αποφύγουν και τους παράλληλους διαλόγους που θα πλήγωναν την εικόνα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε διαφορετικό ύφος από το πρώτο debate και φάνηκε να έχει βρει τον παλιό του εαυτό. Με ιδιαίτερη άνεση, χιούμορ, ακόμα και ανέκδοτο, αντιμετώπισε τον αντίπαλό του. «Μου θυμίζετε τον μεθυσμένο που ήπιε τρία μπουκάλια και ένα σφηνάκι, και μετά ξυπνά στο νοσοκομείο και λέει “αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε”» είπε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στις δυόμισι ώρες του debate, πέρασε αρκετές φορές στην επίθεση, χωρίς, όμως, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της διοίκησης της ΕΡΤ, «από το πρωί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο ζήτημα με το τηλεοπτικό πλάνο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας φαινόταν ψηλότερος, λέγοντας μάλιστα ότι το έθεσε και στο διάλειμμα...Γελαστός και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οι πιο χαλαροί όροι της διαδικασίας ταίριαξαν καλύτερα στο προσωπικό του στιλ. Ακολούθησε, ωστόσο, πιο επιθετικό ύφος από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας, όπως και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, την πολιτική και προσωπική αποδόμηση του πρώην πρωθυπουργού.

Προς το τέλος, επανέλαβε βαρείς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, όπως «ψευτράκος», «πονηρούλης» και «καταστροφέας της χώρας», ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα φρόντιζε να «υπενθυμίζει» στους τηλεθεατές ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έχει αλλάξει από τη στιγμή που έγινε νεομνημονιακός».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «ωρομίσθιο», που επαναλαμβάνει συνεχώς πόσες ώρες διήρκεσε η τελική Σύνοδος Κορυφής, η οποία οδήγησε στη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο.

Η σφοδρή αντιπαράθεση των δύο στο μείζον θέμα της διαπλοκής αποδείχθηκε η πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή του debate. Οι δύο μονομάχοι επιδόθηκαν σε ένα πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών, με οξείες εκφράσεις, αποφεύγοντας όμως να μπουν στην ουσία του θέματος και να διατυπώσουν προτάσεις για την πάταξη αυτού του διαρκούς εγκλήματος.

Αυτό ήταν και το μεγάλο μείον της τηλεοπτικής τους αναμέτρησης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν κυρίως σε αποτίμηση πεπραγμένων, τόσο της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σαφείς τοποθετήσεις και θέσεις για την πολιτική που θα χαράξουν την επομένη των εκλογών δεν υπήρξαν, παρά το γεγονός ότι και οι δύο «έβλεπαν», κυρίως, προς τους αναποφάσιστους που ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τουλάχιστον, δεν υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, ενώ η μόνη ρητή δέσμευση που αμφότεροι ανέλαβαν είναι ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα θα έχει κυβέρνηση.

Στα… μικροπολιτικά της βραδιάς συγκαταλέγονται τα πολλά λίτρα νερού που κατανάλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τα παράπονα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγόρησε τον σκηνοθέτη της ΕΡΤ ότι τον δείχνει… κοντύτερο από τον αντίπαλό του.

Χούκλη, Κοσιώνη δίνουν το ρεπορτάζ μετά το debate

Δημοσιογράφοι στο κυλικείο της ΕΡΤ

Στο.... περίμενε τα τηλεοπτικά συνεργεία

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος»

Ως θετικό αποτιμά το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα του debate των δύο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «το debate έδωσε την εικόνα: Aποκάλυψε τη NΔ που ήθελε να κρύβει και πρόγραμμα και δεσμεύσεις και πεπραγμένα».

Όπως υποστήριζαν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα, «ο Mεϊμαράκης ήταν ο τυπικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού», ενώ αντιθέτως «ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος». Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι «οι θέσεις που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποσταθεροποιήσουν συμφωνία και προοπτικές».

ΝΔ: «Η εμφάνιση Μεϊμαράκη ξεπέρασε τις προσδοκίες»

«Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό, στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων, αλλά η εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη ξεπέρασε τις προσδοκίες και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας και των αναποφάσιστων» αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ, μετά το πέρας της τηλεμαχίας μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

«Σοβαρός εκεί που έπρεπε, διαβασμένος, τεκμηριωμένος, αλλά και με χιούμορ. Επιβεβαίωσε την υπέροχή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα κι αυτό ήταν το ζητούμενο» συμπληρώνουν άνθρωποι του γαλάζιου επιτελείου.

Oι δύο μονομάχοι...

Δείτε τα βίντεο της τηλεμαχίας:

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης