Τις ημερομηνίες της 3ης και 15ης Μαΐου έδωσε ως ορόσημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη σύνταξη των κειμένων μιλώντας στους τραπεζίτες της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στους τραπεζίτες πως η υπόθεση «Χρέος» θα αντιμετωπιστεί πια από τις αρχές ΙουνίουΚατά τον υπουργό Οικονομικών, η Αθήνα θέλει να εξαλείψει το θέμα αξιολόγηση από την ατζέντα του Eurogroup του Ιουνίου και να τελειώνει με όλες τις εκκρεμότητες έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 22ας Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε στους τραπεζίτες πως η υπόθεση «Χρέος» θα αντιμετωπιστεί πια από τις αρχές Ιουνίου, αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις στο Hilton

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των θεσμών με τη συμμετοχή της Ντέλια Βελκουλέσκου. Επί τάπητος τίθεται σήμερα το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεσμοί ζητούν την άμεση ψήφιση του σχετικού νόμου, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εισαχθεί στη Βουλή σε δύο ημέρες. Τον Μάιο αναμένεται να ψηφιστεί η διάταξη η οποία θα προβλέπει προστασία από άδικες διώξεις εκπροσώπων των πιστωτών οι οποίοι θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών.

Πέραν του ζητήματος αυτού, στο ραντεβού που έχει δοθεί για τις 17.00 θα συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας και της ΔΕΗ, ενώ επί τάπητος τίθεται στις 19.00 το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Στο θέμα της αγοράς ενέργειας, το κεντρικό ζήτημα σχετίζεται με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και των υδροηλεκτρικών, εάν οι λιγνιτικές δεν προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών.

Όσον αφορά στο υπερταμείο, η ελληνική πλευρά θα παράσχει πληροφορίες στους θεσμούς για την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου στη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά και για την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΔΗΣ.

Οι διαπραγματευτές θα κληθούν να συζητήσουν επί των δύο κειμένων που αφορούν στο συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (SMoU) και στο μνημόνιο (MEFP) που θα μεταφέρει το ΔΝΤ στο διοικητικό του συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης