Τον δρόμο για τη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει η «αμαρτωλή» σύμβαση για τη μίσθωση από την εταιρεία Erickson Air- Crane πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, τα οποία πλήρωσε «χρυσά» η χώρα μας το 2009, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Δημοσίας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
 
Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε, βάσει των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να αποσταλεί στη Βουλή και να διερευνηθεί εάν ο κ. Μαρκογιαννάκης διέπραξε το αδίκημα της απιστίας. Η έρευνα που διενεργούσαν οι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος «προσέκρουσε» σε ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Μαρκογιαννάκη στην επίμαχη σύμβαση, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που έκανε, τον Μάιο του 2010, από το βήμα της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.

Συγκεκριμένα, το 2009, το κάθε ελικόπτερο νοικιάστηκε 4.450.000 ευρώ, ενώ, την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε έκαστο προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα. Το 2009 νοικιάστηκαν 5 ελικόπτερα S 64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η συνολική δαπάνη μίσθωσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης το 2009 ανήλθε στα 31.688.649 ευρώ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε, ωστόσο, στην άσκηση ποινικών διώξεων για το δεύτερο σκέλος της έρευνας που αφορούσε στη συντήρηση άλλων πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς, κατέληξαν μάλιστα σε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η ποινική δίωξη στρέφεται εις βάρος του σημερινού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, για το αδίκημα της απιστίας, ενώ για άμεση συνέργεια σε απιστία διώκονται αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και για απλή συνέργεια υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι κατηγορίες αφορούν σε σύμβαση που υπεγράφη για την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη άλλων πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με απόφαση, πάντως, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, έχουν ακυρωθεί οι εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες και οι επίμαχες συμβάσεις συντήρησης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που έχουν οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές.

H απάντηση Χ. Μαρκογιαννάκη

Το απόγευμα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Μια προσεκτικότερη έρευνα της υπόθεσης, σχετικά με την μίσθωση των Πυροσβεστικών ελικοπτέρων κατά την αντιπυρική περίοδο 2009, θα την τοποθετούσε στις πραγματικές της διαστάσεις και δεν θα ήταν ανάγκη να φτάσει στη Βουλή.

Τώρα εκείνο που επιβάλλεται είναι να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να λάμψει η αλήθεια . Το μόνο που δεν επιτρέπεται να γίνει είναι το κουκούλωμα, όπως έγινε στην υπόθεση Siemens».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης