Εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής, υπερψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση. Τα… αίματα άναψαν για τα καλά, όταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να ταχθεί υπέρ του αιτήματος της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Το κλίμα ήταν ήδη εκρηκτικό, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει «μεθοδεύσεις» αναφέροντας ότι «η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί την στάση της Προέδρου της Βουλής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας τη στάση της Προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η Κ.Ο. του ΚΚΕ, που ήδη έχει δηλώσει ότι ψηφίζει «παρών» επί της αρχής στο συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ».

H κα. Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε την αρχική στάση της υπέρ του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία επικαλούμενη το τρίτο εδάφιο του άρθρου 72 του Κανονισμού. Η ίδια είπε πως ως Πρόεδρος της Βουλής κρίνει αναγκαίο να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Λίγη ώρα αργότερα ανακάλεσε.

Επίθεση κατά της κας Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο εκ μέρους της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης λέγοντας:«Έχετε συγκεντρώσει το θυμό και την οργή σχεδόν του συνόλου του Κοινοβουλίου… Οι πράξεις σας είναι επιεικώς καταχρηστικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ανέφερε: «Δυναμιτίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία με την θέλησή σας να συμπλέετε με την Χρυσή Αυγή. Έχετε κάνει τη Βουλή προσωπικό τιμάριο, προσβάλλετε την διαδικασία και παράδοση με τον νέο θεσμό των συνεντεύξεων, νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε προσωπικές φιλοδοξίες εκτός του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόκειται για θεσμική γελοιοποίηση. Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τον κανονισμό…Νομίζω ότι υπονομεύετε και τον λόγο της κυβέρνησης. Εσείς έρχεστε και ρίχνετε το φως στη μιζέρια των διαδικασιών και στους σκοτεινούς διαδρόμους με τη Χρυσή Αυγή…».

Στην επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως εξής: «Ήσασταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο.

Αποφασίστε αν σας ενοχλεί που η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και αποτελεί χρηστή εφαρμογή του κανονισμού να είναι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην ολομέλεια.

Θα περιφρουρώ το δικαίωμά σας να εκφράζεστε ελεύθερα, αλλά αν προσδοκάτε να εξασφαλίσετε καλή μεταχείριση, κακώς το προσδοκάτε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης