Ομοβροντία πιέσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται δεκτός στο Μέγαρο της Αυστριακής Καγκελαρίας και το Βερολίνο να διαμηνύει εκ νέου πως παραμένει πάγια η θέση του για το πρόγραμμα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Βιέννη, υπέρμαχος της γερμανικής πολιτικής, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο κάτι τέτοιο συνοδεύεται από τη ρητή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων απέναντι στους εταίρουςΤον χορό των νέων προειδοποιήσεων άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε ότι «ο Τσίπρας απάντησε εν μέρει στις ανησυχίες μας», υπογραμμίζοντας όμως ότι «η Ευρωζώνη δεν θα δεχτεί άνευ όρων το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης». Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας διέβη το κατώφλι του Καγκελάριου, Βέρνερ Φάινμαν, εν μέσω επευφημιών από συγκεντρωμένους, ωστόσο το κλίμα ήταν πιο ψυχρό στο εσωτερικό του Μεγάρου.

Η Βιέννη, υπέρμαχος της γερμανικής πολιτικής, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο κάτι τέτοιο συνοδεύεται από τη ρητή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων απέναντι στους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Φάιμαν-Τσίπρα στην Αυστρία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, από την Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου G20, επανέλαβε ότι οι Γερμανοί δεν επέβαλαν το Μνημόνιο στην Ελλάδα και ούτε υποχρεώσαν κανέναν να μπει σε πρόγραμμα στήριξης.

Το plan B, η αισιοδοξία Τσίπρα και η ευχή Φάιμαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H Eλλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρχικές του δηλώσεις λίγο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο Αυστριακός Καγκελάριος ανέφερε πως «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αυστρίας είναι σχέσεις σε βάθος χρόνου» προσθέτοντας πως στόχος είναι «τα μέλη της Ευρωζώνης να παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης».

«Να λειτουργούμε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με μια καλή και ουσιαστική συνεργασία. Αν πήραμε το Νόμπελ Ειρήνης (ως Ευρωπαϊκή Ένωση), έχουμε μια ευθύνη που πρέπει να μεταφέρουμε σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης και να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με την ελληνική πρόταση ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον μια βιώσιμη κοινά αποδεκτή λύση»Ο κ. Φάινμαν τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν μαζί με «αυτό που γίνεται τώρα με την παρούσα κυβέρνηση». Ζήτησε, επίσης, να βρεθεί λύση με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων. «Πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος που να τηρεί τις υποχρεώσεις, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να πληρώσουν τους φόρους τους και οι πλούσιοι Έλληνες. Να βρεθούν οι οικονομικές δομές κατά όλων εκείνων των ατασθαλιών του παρελθόντος, να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα… Απαραίτητο είναι να υπάρξει κράτος Δικαίου. Και αυτό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση, όχι μόνο μια υποχρέωση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η κοινή κίνηση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη» είπε.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Από τη μεριά του, ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φάινμαν για την πρόσκληση και τη συζήτηση που είχαν οι δυο τους, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο σε βασικά θέματα». «Διαπιστώνω έναν καινούργιο φίλο. Όσοι επενδύουν στην κακοτυχία παίζουν με τη φωτιά, με τον κίνδυνο ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και την άνοδο της άκρας δεξιάς. Κάτι που στην Ελλάδα έγινε λόγω της πολιτικής της ακραίας λιτότητας. Συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο ότι πρέπει να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η νέα κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προγράμματος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης, έκανε λόγο για «σύμπτωση απόψεων με την Αυστρία, μια χώρα με παράδοση και κουλτούρα δημοσιονομικής σταθερότητας» η οποία σύμπτωση «είναι σημαντική… Το σχέδιο που καταθέσαμε δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε δανεικά. Είναι αναγκαία μια ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τις 18 του Φλεβάρη έως την 1η του Ιούλη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δημοσιονομικό χώρο και χρόνο από τον Καγκελάριο της ΑυστρίαςΟ χρόνος αυτός «θα μας δώσει τον δημοσιονομικό χώρο και τον αναγκαίο χρόνο για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα αλλά και για να γίνει το άνοιγμα των αγορών προς τον ανταγωνισμό με μια αντιολιγοπωλειακή διαδικασία… Να έρθουμε σε οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας. Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τις δεσμεύσεις του παρελθόντος…».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με την ελληνική πρόταση ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση».

Τον υποδέχτηκαν με επευφημίες

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ενώ η Βιέννη έχει βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και εξαιτίας της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, υπήρξε καθυστέρηση στην προσγείωση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία -μεταξύ άλλων- αναγραφόταν «ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα». Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου και δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, τα οποία βρέθηκαν στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αυτές.

Πάγος από Βερολίνο για πρόγραμμα και αποζημιώσεις

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Σταθερή παραμένει η θέση του Βερολίνου και σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ως τώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης