«H Eλλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρχικές του δηλώσεις λίγο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αυστρίας είναι σχέσεις σε βάθος χρόνου. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία σε βάθος χρόνου». Στόχος είναι «τα μέλη της ευρωζώνης να συνεχίσουν να είναι εντός ευρωζώνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να λειτουργούμε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με μια καλή και ουσιαστική συνεργασία. Αν πήραμε το Νόμπελ Ειρήνης, έχουμε μια ευθύνη που πρέπει να μεταφέρουμε για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα εντός του πλαισίου της ευρωζώνης και να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με την ελληνική πρόταση ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον μια βιώσιμη κοινά αποδεκτή λύση»Ο κ. Φάινμαν τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν μαζί με «αυτό που γίνεται τώρα με την παρούσα κυβέρνηση». Ζήτησε να βρεθεί λύση με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων. Τόνισε ένα στοιχείο «το οποίο αποδεχόμαστε. Τι πρέπει να γίνει, τι άλλο; (Να βρεθεί) ένας δρόμος που να τηρεί τις υποχρεώσεις, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να πληρώσουν τους φόρους τους και οι πλούσιοι Έλληνες. Να βρεθούν οι οικονομικές δομές κατά όλων εκείνων των ατασθαλιών του παρελθόντος, να δημιουρργηθεί ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα… Απαραίτητο είναι να υπάρξει κράτος δικαιοσύνης. Και αυτό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση, όχι μόνο μια υποχρέωση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η κοινή κίνηση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φάινμαν για την πρόσκληση και τη συζήτηση που είχανε ενημέρωσε πως «συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο σε βασικά θέματα. Διαπιστώνω έναν καινούργιο φίλο. Όσοι επενδύουν στην κακοτυχία παίζουν με τη φωτιά, με τον κίνδυνο ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και την άνοδο της άκρας δεξιάς. Κάτι που στην Ελλάδα έγινε λόγω της πολιτικής της ακραίας λιτότητας. Συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο ότι πρέπει να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η νέα κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προγράμματος» είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε λόγο για «σύμπτωση απόψεων με την Αυστρία, μια χώρα με παράδοση, με κουλτούρα δημοσιονομικής σταθερότητας» η οποία σύμπτωση «είναι σημαντική… Το σχέδιο που καταθέσαμε δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε δανεικά. Είναι αναγκαία μια ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τις 18 του Φλεβάρη έως την 1η του Ιούλη».

Ο χρόνος αυτός «θα μας δώσει τον δημοσιονομικό χώρο και τον αναγκαίο χρόνο έως να ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα αλλά και για να γίνει το άνοιγμα των αγορών προς τον ανταγωνισμό με μια αντιολιγοπωλειακή διαδικασία… Να έρθουμε σε οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας. Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τις δεσμεύσεις του παρελθόντος…».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με την ελληνική πρόταση ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον μια βιώσιμη κοινά αποδεκτή λύση».

Τον υποδέχτηκαν με επευφημίες

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ενώ η Βιέννη έχει βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και εξαιτίας της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, είχε υπάρξει καθυστέρηση στη προσγείωση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία –μεταξύ άλλων- αναγραφόταν «ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα». Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου και δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, τα οποία βρίσκονται στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης