Η αναμέτρηση των δύο αρχηγών στο αποψινό debate, δεν θα είναι μόνο πολιτική. Θα είναι και προσωπική. Θα συγκρουστούν όχι μόνο δύο διαφορετικής γενιάς πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και δύο διαφορετικής κουλτούρας, ακόμα και αισθητικής, προσωπικότητες.

Όρθιοι, δίπλα ο ένας στον άλλο στο studio 3 της ΕΡΤ, Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα σηκώσουν στους ώμους τους, τόσο το βάρος της επιτυχούς ανάδειξης των προεκλογικών τους θέσεων και προγραμμάτων, αλλά και του ποιος από τους δύο είναι πιο ειλικρινής, φερέγγυος, μαχητικός. Ποιος από τους δύο θα πρέπει να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νίκη θα κριθεί στο νήμα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μηχανισμοί των κομμάτων που βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση. Με την παλάντζα να γέρνει δημοσκοπικά μία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μία υπέρ της ΝΔ, η διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων μπαίνει στη φαρέτρα και των δύο.

Στο θέμα αυτό αναμένεται και η μεγάλη σύγκρουση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό η λίστα Λαγκάρντ, που βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο με την κατάθεση Φαλτσάνι, είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί. Ο κ. Τσίπρας είναι δεδομένο ότι θα κάνει σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος διανοηθεί να βάλει φρένο στη Δικαιοσύνη, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προσωπικά, που δεν θα παίξει το ρόλο του ναυαγοσώστη για τους αρχιμάγειρες της διαπλοκής .

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υπερασπιστεί ένα μνημόνιο σκληρό που φέρει την υπογραφή του, «γκρέμισε» τα οράματα των ψηφοφόρων του και έκανε πικρό σλόγκαν την «αριστερή μελαγχολία». Θα ζητήσει μία «δεύτερη ευκαιρία» διακυβέρνησης για να διορθώσει τα λάθη, να παλέψει για δικαιότερη εφαρμογή των όρων του μνημονίου και να φέρει τελικά θετική ανατροπή βγάζοντας τη χώρα, στο τέλος της νέας τετραετίας, από την ύφεση. Γιαυτό και θα επιμείνει στο θέμα του χρέους και θα εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη πολιτική δύναμη που έχει βούληση αλλά και στόχο να αγωνιστεί σκληρά για να επιτύχει τη διευθέτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει για ακόμα μία φορά ότι ζητάει καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας ηχηρό «όχι» σε «κυβέρνηση ζόμπι» και συνεργασία με τη ΝΔ – συνεργασία παρά φύση όπως τη χαρακτηρίζει. Μακριά πλέον από την τακτική της άμυνας που ακολουθήθηκε στο πολυκομματικό debate, θα περάσει στην επίθεση, ταυτίζοντας το πρόσωπο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τους προκατόχους του και, κυρίως, τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι με πολιτικές διαφθοράς οδήγησαν τη χώρα στη μέγγενη των δανειστών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αποκρούσει το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα περί «δεύτερης ευκαιρίας» . Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας, στρεφόμενος στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και καλώντας τους να σκεφτούν ότι η αποχή δεν λύνει τα προβλήματα.

Ο αντίλογος στα ζητήματα διαπλοκής που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι οξύς. Θα μιλήσει για υποκρισία, μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής .Επτά μήνες τώρα, θα τονίσει, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας για να ξεσκεπάσει όσους εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας σπεκουλάρει πάνω σε ένα ευαίσθητο θέμα, με μοναδικό στόχο την εκλογική νίκη και όχι τη διαφάνεια.

Η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ θα εστιάζει στην πρότασή του για το «Μεγάλο Συνασπισμό» και το εθνικό σχέδιο, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να περάσει όρθια το δύσκολο δρόμο του τρίτου μνημονίου.

Η πρόταση για συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, εκτιμούν στη Συγγρού, ότι έχει κερδίσει τους πολίτες, που έχουν αφήσει πίσω τους τις αντιλήψεις περί αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ζητούν σταθερότητα με ευρύ πολιτικό φάσμα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ακολουθήσει την τακτική αποδόμησης του αντιπάλου του, μιλώντας για τις μεγάλες προσωπικές ευθύνες που φέρει και που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Το δίλημμα που θα θέσει θα έχει άμεση σχέση με το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού: Ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες ή λαϊκισμός και δημαγωγία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης