Toυ Φώτη Τριάρχη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών που οδηγούν σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων του τελευταίου 24ώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιφνιδιαστικά, η κυβέρνηση έστειλε νέα πρόταση στους θεσμούς – πιο κοντά στις προτάσεις τους – υπό την ασφυκτική πίεση των κλειστών τραπεζών και ζήτησε νέο, τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η προθεσμία του δεύτερου προγράμματος παρήλθε στις 1.00 τα ξημερώματα της Τρίτης και οι πιστωτές προειδοποιούν δια στόματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι νέο πακέτο θα έχει σκληρότερους όρους.

Το Eurogroup συνεδριάζει το πρωί για να εξετάσει την ελληνική πρόταση, ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να ματαιώσει το προαναγγελθέν δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε ο αντπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την αναβολή της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με αξιωματούχο της ΕΚΤ, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε ο Ολλανδός στο Reuters.

Οπως είπε μάλιστα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης «που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επίσης πολλές δυσκολίες με κορυφαία στελέχη (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης) να πιέζουν να βρεθεί λύση, καθώς αντιλαμβάνονται το δημιουργηθέν αδιέξοδο, ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν στη σκληρή γραμμή. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε δημόσια τηλεόραση ότι εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης