Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» βρίσκεται η κυβέρνηση που για ακόμη μία φορά αναζητεί τρόπο να λύσει τα δεσμά, ζυγίζοντας τα τεράστια, επαναλαμβανόμενα λάθη χειρισμού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και το μέγεθος της σκληρότητας που εκείνοι επιδεικνύουν, εκβιάζοντας από θέση ισχύος για προληπτική νομοθέτηση μέτρων 3,6 δις ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γίνεται ήδη προσπάθεια να παρουσιαστεί η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα ως μια θετική εξέλιξη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από Σόιμπλε και Τουσκ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως λύση στο ελληνικό ζήτημα θα δοθεί μόνο μέσω των αρμόδιων οργάνων (βλ. Eurogroup). Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γίνεται ήδη προσπάθεια να παρουσιαστεί η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα ως μια θετική εξέλιξη, καθώς το συγκεκριμένο αίτημα φαίνεται να ωθεί τους δανειστές στο να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στις επόμενες ημέρες -όπως ζήτησε εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-, κατά την οποία θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το Eurogroup. Πρέπει να συμβεί σε διάστημα ημερών, όχι εβδομάδων» ανέφερε ο κ. Τουσκ, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυε ότι νέο Eurogroup θα γίνει «μόνο εφόσον καλυφθούν οι προϋποθέσεις».


Αδιέξοδο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και η ακύρωση του Eurogroup της Μ. Πέμπτης άφησαν την κυβέρνηση μετέωρη να αναζητεί σωτηρία, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τα κρατικά ταμεία να βρίσκονται στο «κόκκινο» και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης να οδηγεί σε μη καταβολή της ζωογόνου δόσης του Ιουνίου.

​Η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και η ακύρωση του Eurogroup της Μ. Πέμπτης άφησαν την κυβέρνηση μετέωρη να αναζητεί σωτηρία, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικάΤο σκηνικό θρίλερ που διαμορφώνεται θυμίζει το αντίστοιχο του περασμένου καλοκαιριού, που το Μέγαρο Μαξίμου απεύχεται, καθώς για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ότι το «αιμοδιψές ΔΝΤ» υπό τις ευλογίες του «κακού Σόιμπλε» και υπό την ανοχή της «καλής Άνγκελα» θα προτιμήσει να πυροδοτήσει τη βόμβα που άφησε στις διαπραγματεύσεις, παρά να υποχωρήσει στο θέμα της λήψης προληπτικών μέτρων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν θα παραβιάσει αυτήν τη φορά την «κόκκινη γραμμή». Διαμηνύεται ότι θα μείνει «συνεπής» στη δέσμευση να μη δεχθεί εκτός από το συμφωνημένο πακέτο των 5,4 δις ευρώ και την ψήφιση επιπρόσθετων σκληρών μέτρων υπό αίρεση που θα αφορούν και μισθούς και συντάξεις.

Πρόκειται για γνωστή τακτική του ΔΝΤ που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και προβλέπει την εφαρμογή «μέτρων-καβάντζα» σε περίπτωση εκτροχιασμού του μνημονίου. Τα μέτρα θα ενεργοποιούνται αυτομάτως ως ρήτρα παρακάμπτοντας τους αρμόδιους υπουργούς.


Με το πιστόλι στον κρόταφο

Το  Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν πάει άλλο», καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 έχει τηρηθεί στο ακέραιο με σκληρά μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό.

​Το  Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν πάει άλλο», καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 έχει τηρηθεί στο ακέραιο με σκληρά μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε έναν νέο γύρο επαφών, επιχειρώντας να μεταφέρει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό, με τους Ευρωπαίους εταίρους να καλούν την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να νομοθετήσει νέα σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί αυστηρά και μόνο η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με τη διαπραγματευτική ομάδα να επαναλαμβάνει στους πιστωτές ότι η προληπτική λήψη μέτρων θα είναι καταστροφική για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Πολιτικό «ατύχημα»

Με τον πιο δραματικό τρόπο η χώρα ζει ένα «déjà vue», με το πολιτικό «ατύχημα» να φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ.

Ο εφιάλτης του περασμένου καλοκαιριού έχει ξαναζωντανέψει παράλληλα με την ανασφάλεια και την πλήρη σύγχυση. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεδομένο ότι βρίσκεται προ τριών «κακών» εναλλακτικών σεναρίων: να δεχθεί το πακέτο μέτρων αθετώντας ακόμη μία δέσμευση, να το αρνηθεί προσφεύγοντας στις κάλπες ή να διεξαγάγει άλλο ένα δημοψήφισμα, όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης