Δύο ώρες διήρκησε το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά το οποίο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, παρά τις όποιες αντιδράσεις, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι, εκ νέου, με τις κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε περίγραμμα συμφωνίας για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος του Αυγούστου, αφότου βέβαια δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τρόικας και συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στις 24 του τρέχοντος μηνός.

Με μία αιχμηρή δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου την πρότασή του να τεθεί σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, κατ’ επιλογή του πρωθυπουργού «ο οποίος έχει την ευθύνη των χειρισμών» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα, πετώντας έτσι το μπαλάκι στον Πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 19.00 εξήλθε ο κ. Κουβέλης, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο ανέφερε ότι η προγραμματική συμφωνία ισχύει στο ακέραιο, ενώ τόνισε ότι δεν θα προωθηθούν μέτρα που επιβαρύνουν την κοινωνία.

«Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».

Τέλος υπογράμμισε ότι «η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο».

Δηλώσεις Βενιζέλου

Σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους μετά την ολοκλήρωση των επαφών των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε την προσωπική του προσπάθεια να πείσει ότι βασική στρατηγική θα πρέπει να είναι να μεταπειστούν οι εταίροι στο ζήτημα της ανάγκης παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

«Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε σημαντικές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα που θα βαθύνουν την ύφεση», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «αυτό θα επέτρεπε να αντλήσουμε σε επίπεδο 4ετίας τα ποσά που είναι αναγκαία σε επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, όταν «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο».

Κατήγγειλε ότι έγινε στόχος «προσωπικών επιθέσεων. Λέω στους κυρίους αυτούς ότι η χώρα βρίσκεται εντός ευρώ γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος της ευθύνης και κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ».

Ο ίδιος είπε ότι είναι υψίστης σημασίας να μην περιλαμβάνονται στο πακέτο άδικα μέτρα και οριζόντιες περικοπές.

«Το πακέτο πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα για τη ρευστότητα, μέτρα για να μειωθεί η ανεργία και μέτρα για μείωση των τιμών»πρόσθεσε.

Επίσης, άμεση ανάγκη για τον ίδιο είναι η τρόικα να συμφωνήσει στην παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και να συμφωνηθεί η γρήγορη καταβολή των δόσεων.

Τέλος Αυγούστου οι ανακοινώσεις για το πακέτο μέτρων

Για το τέλος Αυγούγου μετατέθηκαν οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης προκειμένου να προσδιορίσουν και να παρουσιάσουν τα μέτρα, ύψους 11,5 δις, στην Τρόικα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε ερωτήσεις περί οριζόντιων περικοπών ο Γ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, αλλά όπως ανέφερε «θα προσπαθήσουμε το πακέτο να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές επιπτώσεις».

Όπως γνωστοποιήθηκε αύριο στις 14.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δείτε το video:

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Aνάγκη επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012, 19:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης