Σε νέο έκτακτο δανεισμό ποσού ύψους 5,4 δισ. για να αποτρέψει τον κίνδυνο default, επειδή θα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης, καταφεύγει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο. Eίναι η δεύτερη φορά μετά τη 16η Νοεμβρίου που το ελληνικό Δημόσιο ανανεώνει το δανεισμό του εν αναμονή της πολυπόθητης δόσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να δημοπρατήσει μέσα στην εβδομάδα έντοκα γραμμάτια αξίας 5,4 δισ. ευρώ. Η εσπευσμένη κίνηση γίνεται για να καλυφθούν γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ούτε έως τότε δεν θα έχει εκταμιευθεί η δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, κατά έναν μήνα επιπλέον μετατίθεται η εξόφληση 3,4 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ποσό που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον Αύγουστο για να εξοφλήσει ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η ΕΚΤ, λόγω καθυστέρησης της δόσης από τον μηχανισμό.

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ποσού 2,125 δισ. ευρώ, λήξης στις 11 Ιανουαρίου 2013. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60% του αρχικού ποσού), όπως προβλέπεται από τον κανονισμό των δημοπρασιών, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 3,4 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι οι λήξεις των εντόκων που λήγουν.

Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται ρευστότητα από τις τράπεζες για ένα πεντάμηνο (Αύγουστος-Ιανουάριος), οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της φυγής των καταθέσεων και της καθυστέρησης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, και κατ’ επέκταση δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, το Δημόσιο εξέδωσε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με ημερομηνία λήξης τη 16η Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα εκταμιευόταν η δόση. Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την περαιτέρω καθυστέρηση της δόσης, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας ενός μήνα, με την προσδοκία ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε λήγουν τα συγκεκριμένα έντοκα, θα ερχόταν η πολυπόθητη βοήθεια.

Ούτε τότε θα γίνει όμως αυτό, δεδομένου ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε είναι δύσκολο το ποσό της δόσης να καταβληθεί την επομένη και να εξοφληθούν τα έντοκα.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, η έκδοση νέας σειράς μηνιαίων εντόκων, με ημερομηνία λήξης τη 16η Ιανουαρίου 2013, οπότε και θα εξοφληθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, εφόσον βέβαια έχει εκταμιευτεί η δόση. Πρόκειται, δηλαδή, για παράταση κατά έναν μήνα της περιόδου αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων επειδή το Δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να αποπληρώσει τα έντοκα.

Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας και λήξης στις 14 Ιουνίου 2013, για να ανανεώσει την έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουνίου, που λήγει στις 14 Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης