Τα μέτρα πέρασαν με 153 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 18 «παρών». Ωστόσο, εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων τέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Μ. Κασσής, Α. Γκερέκου, ενώ από τη ΝΔ διεγράφη ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.

Η δήλωση Σκανδαλίδη πριν την ψηφοφορία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην διαδρομή μου έδωσα μάχες για τις ιδέες μου εμφορούμενος πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στην οποία χρωστώ το περισσότερο απ’ αυτό όπου είμαι.

Είμαι φανατικά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Αναδέχομαι ακέραιες τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που προσυπέγραψα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διαφωνίες που διετύπωσα και τη συμμετοχή μου ή όχι σ’ αυτές.

Υποστηρίζω την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και την προγραμματική συμφωνία που συνυπογράψαμε ως τη μοναδική δυνατότητα και σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία «διαπραγμάτευσης» που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας.

Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

Δεν είναι μόνο η μη υλοποίηση του παραμικρού από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων μας με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί.

Είναι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο των μέτρων που όντας επώδυνα και αντικοινωνικά πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή.
Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης του λαού και προσβάλουν βάναυσα και τα τελευταία υπολείμματα κυριαρχίας και δημοκρατίας που απέμειναν στη χώρα για τα οποία έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Το ΝΑΙ εκμηδενίζει σχεδόν κάθε ελπίδα να βγούμε από την κρίση και την παρακμή.

Eίναι συνενοχή στο αδιέξοδο μιας πολιτικής και αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η προοπτική της.

Αναγνωρίζω ότι τυχόν πλειοψηφία του ΟΧΙ επί των παρόντων θα οδηγούσε στην άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στη χώρα αλλά θα τη βάλουν πιθανότατα σε νέες περιπέτειες.

Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο το ΝΑΙ επί της γενικής αρχής του Προϋπολογισμού καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα μέτρα, ούτε και θέλω να προσμετρηθεί η ψήφος μου στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Γι’ αυτό απέχω από τη διαδικασία ψηφοφορίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης