Τον νεολογισμό «Αριστερά της ευθύνης» χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, με το κομματικό σχήμα του οποίου ηγείται να είναι -όπως ο ίδιος είπε το Σάββατο το πρωί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- ο «εκφραστής» της.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματός του διευκρίνισε πως «η διακυβέρνηση της χώρας δεν τους φοβίζει» και με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση απέδειξε πως Αριστερά και διακυβέρνηση ως έννοιες δεν είναι απαραίτητα αντιδιαστελλόμενες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση (στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε) πως «όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και κλείνει εν μία νυκτί την ΕΡΤ».

Φυσικά, από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη δεν έλειψαν και οι αναφορές του στον αυταρχικό συνολικά τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο πρωθυπουργός, κάτι που τον ανάγκασε να αποχωρήσει, χάνοντας έτσι η χώρα την ευκαιρία για μια «συνθετική και προωθητική λύση».

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η πρότασή του περί «μιας ισχυρής παράταξης, μιας συμμαχίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού», καθώς -πέραν των άλλων- ο επιθετικός -και όχι μόνο από γραμματολογικής απόψεως- προσδιορισμός «δημοκρατικού» δείχνει πως επιμένει να αναζητά ένα κοινωνικό target group το οποίο -ιστορικώς τουλάχιστον- ουδέποτε υπήρξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον δε αφορά στην από εδώ και πέρα στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως «το κόμμα παραμένει, από άλλη πλευρά, στρατευμένο στην υπόθεση υπέρβασης της κρίσης «με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια», αφήνοντας χιλιάδες «ερωτηματικά» στον κόσμο που, για τους δικούς του λόγους, επιμένει να καταλαβαίνει μόνο ξεκάθαρες κουβέντες.

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης