Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί σήμερα και αύριο το προεδρικό μέγαρο, καθώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθούν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου θα περάσουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης ΤσίπραςΜε τη φημολογία να οργιάζει ότι πιθανόν να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις -είτε προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών είτε προς την επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας-, ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί το μεσημέρι τον Αλέξη Τσίπρα και λίγες ώρες αργότερα (μετά τις ορκωμοσίες Δένδια-Σκρέκα) τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο κ. Παπούλιας θα δεχτεί την ίδια ημέρα τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος ζήτησε επίμονα ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως προκάλεσε δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητεί να αναβληθεί η δική του συνάντηση, που είχε αρχικά οριστεί για τις 13.00, και να μετατεθεί το απόγευμα στις 17.30. Το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα έχει οριστεί για τις 14.45.

Την Τρίτη, έρχεται η σειρά του Φώτη Κουβέλη να διαβεί τις πύλες του προεδρικού μεγάρου.

Η τουρκική προκλητικότητα και η τρόικα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, στην ενημέρωση που θα κάνει στον Κάρολο Παπούλια, θα δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδίως στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται μεταξύ άλλων να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απαιτήσεις της τρόικαςΟ Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις 7 Νοεμβρίου στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος), καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η προκλητική στάση που εξακολουθεί να κρατά η Άγκυρα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και ως εκ τούτου «απαιτείται εγρήγορση και εθνική συναίνεση». Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον ύπατο πολιτειακό παράγοντα για τις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση της τρόικας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. έχουν στείλει το μήνυμα ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει εφόσον δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις. Επιμένει, δε, σε ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, θέματα τα οποία τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να συμφώνησαν στην πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ότι παραμένουν «κλειστά». Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ή κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά έχουν υπονομεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει στον Κάρολο Παπούλια πως η χώρα βρίσκεται σε ομηρίαΑπό τη μεριά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για «εκλογές εδώ και τώρα» και να υποστηρίξει ότι «δεν νομιμοποιείται μία κυβέρνηση που σε λίγο θα παραδώσει τη σκυτάλη, να δεσμεύσει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση», όπως λένε από την Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει ότι «η χώρα έχει καταστεί όμηρος των δανειστών, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι η δικομματική κυβέρνηση, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δεν διατίθεται να ζητήσει τη διευθέτησή του». Έτσι, θα υποστηρίξει ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία κρίνεται, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαία, ώστε ο λαός να αναδείξει μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή και κοινωνική νομιμοποίηση που θα έχει και πλατιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι ικανή να διαπραγματευτεί με δανειστές κι εταίρους».

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο «προσβλέπει σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και πολιτικής σταθερότητας, όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και όλων των Ελλήνων».

Όσον αφορά στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο αναμένεται να διατυπώσει εκ νέου στον Κάρολο Παπούλια την πρόταση για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης