Του Φώτη Τριάρχη

Την πιο κρίσιμη συνάντηση έχουν στις 10.00 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς καλούνται να διαχειριστούν πολιτικά εντός και εκτός Ελλάδος τη μη συμφωνία με την τρόικα, μετά τη συνάντηση του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να διαχειριστούν πολιτικά εντός και εκτός Ελλάδος τη μη συμφωνία με την τρόικαΟι εκπρόσωποι των πιστωτών εμφανίστηκαν σκληροί κυρίως για το δημοσιονομικό κενό του ήδη κατατεθειμένου προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο υπολογίζουν στα 2,5-3 δις ευρώ. Επιπλέον, φέρεται να ζήτησαν αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, αλλαγές στο ασφαλιστικό, μείωση συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Υφέρπουσες φήμες αναφέρουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μελετούν όλα τα σενάρια: από τριμερή συνάντηση μέχρι και επίσπευση της προεδρικής εκλογής, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με λύση-πακέτο.

Η εμπλοκή με την τρόικα απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και όλα πλέον πάνε για τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, έρχεται πιο κοντά η λύση της τεχνικής παράτασης του μνημονίου για λίγους μήνες, προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία, έγκριση από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και να υπάρξει ταυτόχρονα η προληπτική γραμμή στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες πλευρές υποστηρίζουν ότι μπορεί να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του Ιανουαρίου, χωρίς όμως να έχουν διασταυρωθεί προσώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε χθες το βράδυ τον Γκίκα Χαρδούβελη και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχει ενημέρωση «από πρώτο χέρι» για τις αξιώσεις της τρόικας.

Διαβάστε επίσης:

«Kαμία συμφωνία ακόμα με την τρόικα», Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014, 16:02

Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης