Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το κλειστό δείπνο των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ενώ από τις 23.30 έως τις 03.00 πραγματοποιήθηκε η οκταμερής συνάντηση, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό ζητήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο… «πανταχού παρών» επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την τελευταία στιγμή προστέθηκε στη λίστα και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.

Άγκελα Μέρκελ: «Θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους θα εμφανιστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων»

Μετά το πέρας της συνάντησης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία αναφέρθηκε και στην κρίση της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι απλή και εύκολη η ελληνική οικονομική κατάσταση. Θα γίνει εκταμίευση κονδυλίου όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου»
Σχετικά με τη “μίνι σύνοδο”, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και τόνισε ότι «είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με ότι αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες για την υλοποίηση του προγράμματος που καθορίστηκε εκεί. Συμφωνήσαμε η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει αναλυτικά λίστα των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες θα γίνει έλεγχος της προόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup όποτε κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει στην αποτίμηση του προγράμματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις της με τον κύριο Τσίπρα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανάλογη αποτίμηση. Αναμένουμε τον κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση».

«Δεν είναι απλή και εύκολη η ελληνική οικονομική κατάσταση. Θα γίνει εκταμίευση κονδυλίου όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η επόμενη δόση θα δοθεί μόνο όταν γίνει η αποτίμηση του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

«Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα»Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί. Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, το email Χαρδούβελη, και θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συμφωνήσαμε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ύψος των προγραμμάτων θα το ανακοινώσει ο ίδιος.

Είμαστε πια περισσότερο αισιόδοξοι».

Ολάντ: «Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν… ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας”, είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επταμερή συνάντηση. “Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, επέμεινε ο ίδιος.

Δήλωσε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Τι ειπώθηκε στη μίνι σύνοδο

Στις συζητήσεις, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, συμφωνήθηκε η… ομόφωνη βούληση αποτροπής του Grexit, όπως και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να προωθηθούν άμεσα. Πιθανότατα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα με θέμα την Ελλάδα. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες του ότι η ρευστότητα για τη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ άκουσε και τα παράπονα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «προβληματική» συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται:

«Δηλώνουμε την επιμονή μας στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να επιταχύνουμε τo έργο και να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρες κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώνουμε και πάλι την πρακτική συμφωνία στη διαδικασία: Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι τη συνάντηση αυτή ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και γι’ αυτό, όπως είπε, «σημασία έχουν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι οι δικές μας».

Στη μίνι σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πολιτική λύση για την Ελλάδα, ωστόσο οι συνομιλητές του (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) αναμένεται να παραπέμψουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία του Eurogroup.

Η συνάντηση των επτά που έγιναν... οκτώ!

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση

Οι... ομοτράπεζοι του Τσίπρα

Παρέμβαση Τσίπρα για την ανθρωπιστική κρίση

Την αντίφαση ανάμεσα στην ομολογία του Eurogroup (όπως αποτυπώθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου) ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και το «μπλόκο» Κοστέλο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπισή της, επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο για να επισημάνει το πόσο «αντιφατικό είναι από τη μία να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση -στον κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια».

Σουλτς: «Στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια»Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση «ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί».

Εξήγησε δε ότι αυτή η αντίθεση δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και αποτελεί τον λόγο που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα υπάρχει« ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια». «Είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.



«Αλέξη πρέπει να βρεθεί λύση απόψε»

Aυτό φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε με τον αντίχειρα υψωμένο σαν να συμφωνεί. Ο διάλογος των δύο ανδρών είναι ενδεικτικός της ανυπομονησίας των εταίρων να υπάρξει λύση, την οποία ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει σύντομα…

«Αλέξη πρέπει να βρεθεί λύση απόψε» υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Φρανσουά ΟλάντΟ Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από συνεργάτες του, προτίθεται να ζητήσει στη συνάντηση:

– Να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων για την τήρηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Η απόφαση δεν προβλέπει 5η αξιολόγηση και εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά [e-mail Χαρδούβελη]. Αν ίσχυε αυτό, τότε δεν θα απαιτούνταν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup τον Φεβρουάριο. «Aπό πλευράς μας επιβεβαιώνουμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζουμε ότι στις δύο πρώτες συνεδριάσεις δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος».

– Να μη γίνει συζήτηση περί αξιολόγησης του προγράμματος. «Κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, υπάρχει πρόβλημα και το λέμε, εμείς δεν μιλάμε για αξιολόγηση προγράμματος. Και αυτό που μπαίνει με κάποιο τρόπο είναι η επιστροφή στην 5η αξιολόγηση».

– Αποσαφήνιση των «δράσεων» και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων όπως προτάθηκε από τον Γ. Βαρουφάκη με επιστολή του προς το Eurogroup, η οποία και είχε γίνει αποδεκτή. «Για εμάς είναι ξεκάθαρο το θέμα των μεταρρυθμίσεων επειδή είναι μικρό το χρονικό διάστημα έως τις 20/4. Προφανώς, κάποιες θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα, θα πρέπει να συμφωνηθούν ποιες θα πρέπει να γίνουν» τόνισε κυβερνητική πηγή.

– Να βρεθεί χρηματοδοτική λύση προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπογραφεί η νέα συμφωνία.

Σε σχέση με την ΕΚΤ και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου με συγκεκριμένους τρόπους:

1. Αύξηση ορίων εντόκων γραμματίων +5 δις

2. 1,9 δις από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων

3. Άρση εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων.

Ντάισελμπλουμ: «Δεν έχουμε πολύ χρόνο – Μικρή η πρόοδος»

«Θα αποτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει, η οποία φαίνεται ότι είναι μικρή και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε το όλο πράγμα ξανά σε κίνηση γιατί χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Σε ερώτημα αν γνωρίζει ποια είναι κατάσταση σχετικά με το θέμα της ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος. Αυτό είναι προφανώς αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όπως γνωρίζετε παραμένουμε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι ήταν ένα καθαρό ανακοινωθέν (statement) στο οποίο συμφώνησαν οι Ελληνες. Ας δουλέψουμε σε αυτή βάση»

«Συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου και πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε σε ένα πακέτο το οποίο μετά πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο χρόνος τελειώνει, δεν έχουμε πολύ χρόνο, πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε» δήλωσε.

Αποκλείει λύση η Άνγκελα Μέρκελ

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δίνουν ένα μικρό στίγμα των προθέσεών τους για τις αποψινές συζητήσεις, αν και, επισήμως, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν σήμερα καμία απόφαση για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου να συζητηθούν τα θέματα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της Ένωσης. «Είναι μια άσχημη μέθοδος» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν ότι κάνουν προσπάθειες, η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως: «Εμείς από τη μεριά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες.


 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «όταν συμμετείχα στην πρώτη μου Σύνοδο το 2010, η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά στην ίδια βάρκα. Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις από μέρους μας».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης