Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν τώρα την αλληλεγγύη τους. Η τακτική που εφαρμόστηκε και τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ένα σφάλμα. Τη διαπίστωση αυτή την επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε το χρέος από την αρχή και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλιώς τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν». Με αυτά τα λόγια, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, ξεκίνησε τη συνομιλία του με τη zougla.gr.

Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Σήμερα, τον συναντήσαμε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν την Ελλάδα για το συνέδριό τους, ως μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς την ελληνική κοινωνία.

Το Συμβούλιο, με την επίκαιρη θεματική «Οι προτάσεις των Πράσινων για έξοδο από την κρίση: αφορά τους ανθρώπους», συμπεριλαμβάνει συζητήσεις για θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, τα κοινωνικά δικαιώματα, την πολιτική για τις συντάξεις, τη μετανάστευση, τα ψηφιακά δικαιώματα, την εξορυκτική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«To χρέος πρέπει να παγώσει»

Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο, o Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επεσήμανε πως το ελληνικό χρέος πρέπει να παγώσει και να πληρωθεί και πως η άνοδος της Χρυσής Αυγής πυροδοτήθηκε από τις εσφαλμένες τακτικές που ακολούθησε η Ευρώπη τα τρία τελευταία χρόνια. Πρόκειται για δριμύ κατηγορώ προς όλους εκείνους τους μηχανισμούς αλλά και τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας που διαχειρίστηκαν την ελληνική κρίση και επέβαλαν πολιτικές που οδήγησαν στα αδιέξοδα.

Ο Γαλλογερμανός πολιτικός ποτέ δεν έκρυψε τα λόγια του και από την αρχή αυτής της κρίσης θύμιζε επανειλημμένως στο Ευρωκοινοβούλιο πως «κατηγορείτε την Ελλάδα για τα ελλείμματα, αλλά εισπράττετε κολοσσιαία ποσά από την πώληση όπλων στη χώρα αυτή».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, του πρότεινε να μη συνομιλεί μόνο με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά με όλον τον γερμανικό λαό, περιγράφοντας με την καρδιά του ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα.

Πρότασή του, η αναδιοργάνωση των δομών του πολιτικού και διοικητικού συστήματος και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να απορροφάται σωστά η χρηματική ενίσχυση.

Μιλώντας στην κάμερα της «Ζούγκλας», τόνισε ότι «η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι πολύπλοκο».

Μεταξύ άλλων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τόνισε τα εξής:

«Πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, όχι με έναν παραδοσιακό οικονομικό τρόπο, γιατί έχει οδηγήσει σε καταστροφή. Δεν θέλω να μιλήσω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσο κόστισε για την Ελλάδα και το αποτέλεσμα που το βλέπουμε τώρα, πρέπει να δώσουμε άλλο παράδειγμα. Είναι ώρα για αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεστε τα χρήματα για να το κάνετε αυτό τώρα. Μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, μπορείτε να σκεφτείτε για το χρέος.

Δεν βοηθούν τα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να πιέσουμε για μέτρα αναδιοργάνωσης της ελληνικής διοίκησης και πολιτικής. Μια αναδιοργάνωση που θα επιτρέψει την εφαρμογή, με θετικό τρόπο, των οικονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ευρώπη. Αυτό συνεπάγεται αποκέντρωση και να επανεξετάσουμε τις περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, πώς μπορούν, με τις κατάλληλες επενδύσεις, να προχωρήσουν στην ανανεώσιμη ενέργεια ή σε ότι αποφασίσουν. Είναι πολύ σημαντικό η ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος να αναμορφωθούν για να τα επιτρέψουν όλα αυτά.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα δεν θα οδηγήσουν σε λύση. Οδηγούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση για το λαό αλλά τώρα είναι ώρα να δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα και όχι να συζητάμε τι έπρεπε να είχε γίνει ή ποια θα μπορούσε να είναι άλλη λύση. Δεν έχουμε το χρόνο για αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια προγράμματα θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δώσουν προοπτική, γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα».

Τη συζήτηση συντόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς, ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο συνέδριο μίλησαν οι: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, o Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, η Μόνικα Φρασόνι (συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος) και ο Ζαν-Μαρκ Νολέτ (αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βαλλονίας/ Βέλγιο και υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, στέγασης και έρευνας).

Η… παρέμβαση

«Κάτω η δικτατορία της λιτότητας». Αυτό ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό μελών ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων, που έκαναν παρέμβαση κατά τη διάρκεια ομιλίας των ευρωβουλευτών των Πρασίνων/EFA, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Τα ραντεβού με Σαμαρά – Βενιζέλο – Κουβέλη

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, επειδή έχει ως στήριγμα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα. Χθες, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς και με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Στο τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι πολύ σκληρό, χωρίς να δίνει προοπτική στην Ελλάδα».

Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα, οι εξελίξεις σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Κουβέλη βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στη συμμετοχή και στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εξηγώντας αναλυτικά τις διαφωνίες του κόμματος στις αλλαγές που προτείνει η τρόικα στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας τις απορρίπτει η Ε.Ε. και ότι είναι σε απόλυτη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα πράσινης πολιτικής, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Δείτε τι δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο φακό της zougla.gr:

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης