Σήμερα αρχίζουν οι πρώτες επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αφίχθη την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς και με τους επικεφαλής των υπόλοιπων θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το… μενού που θέτουν στο τραπέζι οι τροϊκανοί περιλαμβάνει άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά (σ.σ.: ομαδικές απολύσεις και εργατικές κινητοποιήσεις), καθώς και πολλά άλλα ζητήματα.

Το… μενού που θέτουν στο τραπέζι οι τροϊκανοί περιλαμβάνει άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά (σ.σ.: ομαδικές απολύσεις και εργατικές κινητοποιήσεις)Σε αυτά, όπως έγινε γνωστό, έρχεται να προστεθεί και το αίτημα εκ μέρους των δανειστών για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για τους πολύ πλούσιους (σ.σ.: για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω). Οι ίδιοι προτείνουν ενιαίο συντελεστή 6% (από 4% που είναι σήμερα) για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ τον χρόνο. Το σκεπτικό είναι πως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης της τάξης του 8% για τους πολύ πλούσιους θα οδηγήσει σε φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, τότε η κλίμακα συντελεστή για την εισφορά διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Αύξηση από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
  • Παραμονή στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
  • Μείωση από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα.

Μια ακόμη αλλαγή που φαίνεται πως ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016. Στο μέτρο αυτό θα εντάσσονται ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια. Οι θεσμοί φαίνεται ακόμη πως ζητούν κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, Δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία.

Θολό το τοπίο με τον ρόλο του ΔΝΤ

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η ελληνική πλευρά καλείται να δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει τα επιμέρους θέματα και να αντικρούσει με επιχειρήματα τα αντιλαϊκά μέτρα που εισηγούνται οι εταίροι.

Πρώτος γύρος διαβουλεύσεων σήμερα για Σταθάκη-Τσακαλώτο με τους «σκληρούς» της τρόικαςΩς εκ τούτου οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης και αργότερα οι υπόλοιποι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να βρουν ισοδύναμα για να αποτρέψουν την εφαρμογή των πιο σκληρών και υφεσιακών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για πολλές ημέρες εντός Αυγούστου, προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές – όσο αυτό είναι εφικτό.

Η σημερινή συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (εκ μέρους της Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (εκ μέρους του ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (εκ μέρους της ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (εκ μέρους του ESM) έχει οριστεί για τις 10.00 και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, και όχι στα υπουργείο, όπως ζητούν οι τροϊκανοί.

Η μέρα αναμένεται μεγάλη και οι διαβουλεύσεις πολύωρες…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης