Κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών χαρακτηρίζεται η έκτακτη συνάντηση που θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, γνωστός για τη διακριτική του υποστήριξη προς τη χώρα μας, καλείται να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Ευρωπαίους εταίρους, που εμφανίζονται… διχασμένοι για το εάν έχει διαμμορφωθεί ακόμη ή όχι το πλαίσιο για τη σύναψη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία, εντούτοις υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα που «ψαλιδίζουν» τις ελπίδεςΗ μίνι Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αποβεί καθοριστική για το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και τέσσερις μήνες: Ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να «πόνταρε» σήμερα στην ελληνική πλευρά, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι η σύγκλιση είναι ζήτημα ημερών εάν όχι ωρών. Από την άλλη, ο… απαισιόδοξος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υιοθέτησε εκ νέου τον ρόλο του «κακού», σημειώνοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη για τις διαπραγματεύσεις περί της ελληνικής κρίσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την άλλη, εμφανίζεται κάπου ενδιάμεσα: Με δηλώσεις της την Τετάρτη, μίλησε για συνεργασία Γερμανίας – Ελλάδας και θεσμών ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Μέρκελ-Ολάντ κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συζήτηση με την γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί λύση άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, από τις Βρυξέλλες, φαίνεται να πέφτουν οι τόνοι με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι δεν θα προκύψει συμφωνία μεν από τις σημερινές συνομιλίες αλλά δεν θα υπάρξουν τελεσίγραφα από τους εμπλεκόμενους.

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Γ. Ντάισελμπλουμ, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει είτε σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είτε σε ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές και συγκεκριμένα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα καταθέσει στον Αλέξη Τσίπρα το τελικό σχέδιο των Θεσμών το οποίο φαίνεται να είναι πιο κοντά στην σκληρή γραμμή του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε. Ωστόσο, θα αφήνει περιθώρια ελιγμών και υποχωρήσεων καθώς θα τονίζεται ότι δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οι δανειστές ζητούν μέτρα 5 δισ. ευρώ κι αν πράγματι επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε η εμπλοκή θα θεωρείται σίγουρη καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και επιμένει στην πρόταση που απέστειλε πριν δύο ημέρες και στις «κόκκινες» γραμμές σε βασικά θέματα.

Άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών μπορεί να είναι καλύτερη και να θέτει στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% (και όχι 0,8% που θέλει η Αθήνα), γεγονός το οποίο θα οδηγεί σε μέτρα 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ζητεί υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χιλιάδες επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές περιμένουν την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης (σ.σ.: είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακυρώθηκε το απογευματινό Euro Working Group και μετατέθηκε για αύριο) ώστε να έχουν μια εικόνα από τις συζητήσεις Τσίπρα – Γιούνκερ και να κινηθούν βάσει αυτών.

«Εργαζόμαστε για συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος»

«Η Γερμανία εργάζεται με την Ελλάδα και τους θεσμούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ,όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η καγκελάριος δεν προχωρά μόνη της, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κα. Μέρκελ στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και το κατά πόσον νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο.

«Δεν υπάρχει δική της πορεία. Υπάρχει μια στενή επαφή της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, με τους ευρωπαίους εταίρους, τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο. Δεν επρόκειτο για λήψη αποφάσεων, αλλά για μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Για τη Γερμανία και την Γαλλία είναι σημαντικό οι Θεσμοί να επεξεργαστούν μια κοινή θέση και να συζητήσουν για αυτήν με την ελληνική κυβέρνηση. Δόξα τω Θεώ, τρέχουν αυτές οι συνομιλίες» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ολάντ: Λύση τις επόμενες ημέρες ή ώρες

Λίγα λεπτά μετά την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, ήρθε η δήλωση για σύγκλιση Ελλάδας-δανειστών διά στόματος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ημέρες ή ώρες. Η ελληνική λύση πρέπει να σέβεται τους Έλληνες και τους κανόνες της ΕΕ. Ζητώντας πολλά από την Ελλάδα, θα απέτρεπε την επιστροφή στην ανάπτυξη, ζητώντας λίγα θα είχε επίδραση σε όλη την ευρωζώνη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Μειώνει τις προσδοκίες ο Σόιμπλε

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα συνεχιστούν ακόμη για καιρό εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα προς τους διεθνείς δανειστές.

Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Βερολίνο πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Στο μεταξύ νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, δήλωσε ότι η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το Βερολινο εξεπλάγη από την ελληνική πρόταση, καθώς «περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις».

Οι δηλώσεις Τσίπρα

«Καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς για ένα αμοιβαία έντιμο συμβιβασμό, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει την οικονομική ασφυξία, θα αφήνει περιθώρια ανάκαμψης και θα βάζει τέλος στα σενάρια καταστροφής» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός

Όσον αφορά στο κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο από τους εταίρους», ενώ πρόσθεσε πως το βράδυ της Τρίτης δέχθηκε πρόσκληση από τον κ. Γιούνκερ να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν από κοντά.

«Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι αναγκαίο οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία να προσχωρήσει στον ρεαλισμό. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αποφύγουμε τη διαίρεση και η πολιτική ηγεσία θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης