Στην πολυτελή, εντυπωσιακή αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου New York Palace υπό το φως των υπέρλαμπρων πολυελαίων, η θερμή χειραψία Μπαράκ Ομπάμα και ΑλέξηΤσίπρα τράβηξε την προσοχή των κορυφαίων της Ευρώπης.

Το σύντομο, διάρκειας τριών λεπτών τετ – α- τετ είχε τη σημειολογία του και όπως είναι γνωστό η σημειολογία στην πολιτική και κυρίως στη διπλωματία μετράει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα συνδιαλέγεται με την αμερικανική διπλωματία, επιλέγοντάς την ως σύμμαχο στην πάλη για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ανάπτυξη. Αλλά και η αμερικανική διπλωματία παίζει το «χαρτί Ελλάδα» στο σκληρό πόκερ που εξελίσσεται σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Στη συμμαχία αυτή αναφέρεται και άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC, χαρακτηρίζοντας «ροκ σταρ» τον Έλληνα πρωθυπουργό που αναζητά γενναιόδωρους φίλους για το θέμα του χρέους.

«Ο Τσίπρας πήρε το καπελάκι του και πήγε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Clinton Global Initiative, ελπίζοντας να σχηματίσει συμμαχίες από ανθρώπους της αγοράς που επιθυμούν με τη σειρά τους την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως τους Γερμανούς που κρατούν σκληρή στάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πραγματοποιούν και εκείνοι συναντήσεις με κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, που έχουν δηλώσει στήριξη στο ελληνικό θέμα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης θα πάει στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, υπέρμαχο της ελάφρυνσης του χρέους που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη για να στηρίξει το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος.

Κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μεταξύ 16.00 – 17.00 ώρα Ελλάδος και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό τον αμερικανό πρόεδρο για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL, θα παραστεί στη δεξίωση της Ε.Ε., ενώ θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Το σημερινό πρόγραμμα θα κλείσει με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης