Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα δύο ολιγόλεπτα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει δύο φορές με τον Μπαράκ Ομπάμα –αρχικά στη δεξίωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για τους ηγέτες που βρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη και αργότερα στο δείπνο που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Ιδιαίτερα φιλικός προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δύο ολιγόλεπτων τετ α τετ που είχαν «Good job (Καλή δουλειά)» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν είδε τον Αλέξη Τσίπρα, φροντίζοντας να τον χτυπήσει φιλικά στην πλάτη, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη δεξίωση του Μπαν Κι-μουν. Πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία να πλησιάσει ο ίδιος τον κ. Τσίπρα, ο οποίος καθόταν σε άλλο τραπέζι, και να του δώσει συγχαρητήρια για τη νέα του επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές.

Λίγη ώρα αργότερα, οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν για περίπου τρία λεπτά -αυτήν τη φορά στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και ο Αλέξης Τσίπρας πρόλαβε -όσο του επέτρεπε ο περιορισμένος χρόνος της συνομιλίας τους- να αναφερθεί σε οικονομικά ζητήματα και στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα σύστησε τον πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ, λέγοντάς της ότι «αυτός είναι που έχει κερδίσει τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα».

Πεκίνο καλεί Αθήνα

Με το ενδιαφέρον του Πεκίνου για ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (παρουσία Cosco στον Πειραιά) να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μη συναντήσει τον πρόεδρο της ασιατικής χώρας και να συζητήσει μαζί του εμπορικά και οικονομικά θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, θέτοντας επί τάπητος και ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο προσφυγικό και την κρίση στη Συρία. Ο πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί μέχρι τα τέλη του 2015 τη χώρα του.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ χθες είχε επαφές με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον πρόεδρο της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Το χρέος στην κορυφή της ατζέντας

Εφοδιασμένος με νωπή λαϊκή εντολή που συνεπάγεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις προσπάθειες να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους και να προσελκύσει κεφάλαια μέσω ξένων επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα και να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

  Η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι είναι διατεθειμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιοΜε την Ευρώπη να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να ζητεί άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων, η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι είναι διατεθειμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όλο το βάρος πέφτει στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία πρέπει πάση θυσία να έχει θετικό πρόσημο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που είναι η έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θα τεθούν επί τάπητος ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα και η αναδιάρθρωση ελληνικών δανείων του παρελθόντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης