Την τελική έκβαση της δικαστικής υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή περιμένει τώρα ο πολιτικός κόσμος. Μετά την απόφαση να μην προφυλακιστούν οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά μόνο ο ένας, οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζουν σε δηλώσεις τους πως παραμένει το κατηγορητήριο και για αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι.


Σίμος Κεδίκογλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, εξάλλου, ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στον ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές».


Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη, και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες.

»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987» δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται, είναι «στην πρώτη, πρώιμη φάση της». Είναι, τόνισε, μια ιστορική υπόθεση θεσμών, αξιών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει όλοι οι θεσμοί, βουλή, κόμματα και κυρίως η Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πάνος Καμμένος

«Θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της, αλλά θα σεβαστούμε παράλληλα και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «αλλά και από τους διάφορους “παράγοντες”, τους παρακυβερνητικούς, να σταματήσουν να εμπλέκονται στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων άσκησε κριτική στη στάση κομμάτων και παραγόντων απέναντι στις εξελίξεις και είπε πως «δεν είναι δυνατόν είτε η εκτελεστική εξουσία είτε οι πολιτικές δυνάμεις να εμπλέκονται με τη δικαστική εξουσία ή να της δίνουν εντολές ή να την απειλούν ή να τη χαϊδεύουν».

Φώτης Κουβέλης

«Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης. Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της Δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συνέντευξή του στον Real FΜ.

«Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων. Προϋπήρχε αυτή η κατάσταση. Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, η οποία δεν υπήρξε. Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προβεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε» πρόσθεσε.

ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.ά. αυτού του ναζιστικού μορφώματος» αναφέρει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.

«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο λαός πρέπει να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της».

Γιάννης Μιχελάκης

«Η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μιχελάκης τάχθηκε κατά της «ποδοσφαιρικής λογικής, ποιος έχασε, ποιος κέρδισε» και διερωτήθηκε: «Μήπως βιαζόμαστε λίγο;».

«Υπάρχουν διώξεις και κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι «δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».

Θεόδωρος Πάγκαλος

«Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν αποτελεί ένδειξη για την οριστική απαλλαγή τους» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στον Βήμα FM.

«Νομίζω ότι έγινε η διάκριση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας σε σχέση με τη γενικότερη κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση. Προφυλάκιση διατάσσεται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος και εφόσον ο υπό εξέταση είναι ύποπτος για φυγή ή να επαναλάβει τέτοιες πράξεις. Η έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά για μια απλή σχετικά υπόθεση, που είναι η δολοφονία Φύσσα, και εκεί υπάρχουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Και προφανώς, ως ηθικός αυτουργός κρατείται ο κ. Λαγός. Οι άλλοι έχουν την κατηγορία την πιο σύνθετη, της εγκληματικής οργάνωσης. Εκεί τα πράγματα εκκρεμούν, τίποτε δεν έχει προδικαστεί» σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης