Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπ. Οικονομικών με τον νέο υπουργό, Γκίκα Χαρδούβελη, να αναφέρει ότι «δεν θα φωνάζουμε, θα δουλέψουμε χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία». Πρόσθεσε με νόημα πως «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε. Η μεν Αριστερά να καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός, η δε Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί η κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέφερε «πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που θέλει η τρόικα» επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει στο παρελθόν περί οικειοποίησης του προγράμματος προσαρμογής».

Ο νέος ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πάρα πολλά, εκτίμησε όμως ότι από δω και πέρα οι τράπεζες θα μπορούν να συνδράμουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα.

Ειδική μνεία έκανε και στις επενδύσεις οι οποίες έχουν καταρρακωθεί στο 13% του ΑΕΠ από 25% προ κρίσης και πρέπει να ενισχυθούν, εκτίμησε ότι πλέον η οικονομία εισέρχεται σε ενάρετο κύκλο, στηριζόμενη σε τουρισμό, ναυτιλία, εξαγωγές. «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «τσάρος» της Οικονομίας συνεχάρη τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, αναφέροντας ότι «τα δύο χρόνια που ήταν στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ ήταν τα πιο δύσκολο. Πιθανόν το έργο να ξεκίνησε επί κυβέρνησης Παπαδήμου», είπε, «αλλά σίγουρα μεγάλη δουλειά έγινε την προηγούμενη διετία».

Παραλαμβάνοντας τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, δήλωσε με διάθεση χιούμορ για τον Γ. Στουρνάρα «βλέπετε πόσο χαρούμενος είναι που παρέδωσε όλο το φορτίο;».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο έργο της θητείας του, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξή του και χαρακτηρίζοντάς τον «στενό φίλο παρά το στόλισμα που επιφύλασσε κάποια πρωινά όταν έβλεπε τις εφημερίδες».

«Η παλιά Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων με προνομιούχες ομάδες και συντεχνίες τελειώνει, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης