Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας με έναν ανοικτό, κυνικό -χωρίς καν προσχήματα- εκβιασμό, προχώρησαν οι ΗΠΑ με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην κυνική προειδοποίηση της Ουάσιγκτον.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλο, από τις 2 Απριλίου. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, ενώ ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς ξεκαθάρισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως «η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «μη φιλική» (ή αλλιώς ξεκάθαρα εχθρική) ενέργεια». Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί: Συσχέτισε ευθέως την υπόθεση με την στάση των ΗΠΑ στη υποστήριξη προς την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

Με άλλα λόγια, το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα (που θυμίζει άλλες δεκαετίες και πρακτικές Πιούριφοι) ήταν σαφές: Αν απελευθερώσετε το μέλος της 17 Ν που ήταν καταδικασμένο για τρομοκρατικές ενέργειες, θα αλλάξουμε τη στάση μας και τέρμα η βοήθεια στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση της κυβέρνησης χτύπησε «ευαίσθητο» σημείο των Αμερικανών που τονίζουν ότι έχουν θρηνήσει θύματα από τη δράση της 17Ν. «Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Οι καταδικασμένοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα επιχείρησε ήδη να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Δύσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση: «Εμείς έχουμε δύο φορές ευαισθησία στα εγκλήματα ένοπλης βίας γιατί σε βάθος χρόνου τα χρεώνουν στο όνομα της αριστεράς».

Πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό, εξηγούσαν πως ο Σάββας Ξηρός «δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι. Σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, πιο εύκολα ελέγχεις κάποιον που θα μπορούσε να γίνει καθοδηγητής με βραχιολάκι στο σπίτι παρά μέσα στη φυλακή». «Εμείς έχουμε μεγαλύτερη έγνοια απ’ ότι έχουν αυτοί για το συγκεκριμένο θέμα» έλεγε κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της επίσκεψης Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Τόνιζε δε πως «η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί απόψε το βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σε μια ακόμη προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Επισήμως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει αλλά το Μαξίμου «βράζει» από θυμό. Διατυπώνονται ωστόσο και ανησυχίες για την τροπή της υπόθεσης στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, όπου η αμερικανική βοήθεια θα μπορούσε να αποβεί πολύτιμη.

Υπάρχουν και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ωστόσο, που διατυπώνουν αιχμές για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική συγκυρία. «Θα μπορούσαμε να φέρουμε το ν/σ σε 6 μήνες, δεν χάλασε ο κόσμος» λένε χαρακτηριστικά. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανοποιήσει και μια συγκεκριμένη μερίδα ψηφοφόρων της με αυτή την κίνηση, ώστε να υπάρχουν και τα κοινωνικά αντίβαρα, σε περίπτωση που αναγκαστεί σε υποχώρηση στη διαπραγμάτευση» σχολίαζε κομματικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός πρέσβης: Μη φιλική πράξη το νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, 16:05

Επιθετική παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Απριλίου 2015, 21:05

Παρέμβαση αμερικανικής Πρεσβείας για τον Σάββα Ξηρό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015, 21:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης