Ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας ασκήθηκε από την εισαγγελία στον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή, ο οποίος είναι αρμόδιος να εκδώσει ένταλμα σύλληψης με τη διαδικασία του αυτοφώρου.Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης με παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή.

Ο κ. Ζαχαρής ζητούσε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση των αδικημάτων της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις πρώτες καταθέσεις για όσα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή με την προτροπή του βουλευτή, ομιλητή από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, να επέμβει ο στρατός εναντίον πολιτικών, έλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε ήδη κατάθεση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ κατέθεσε και ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.

Οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Άμυνας προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο με όλα τα στοιχεία για όσα ειπώθηκαν από τον βουλευτή από το βήμα της Βουλής, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για βαρύτατα αδικήματα κατά του πολιτεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την προσφυγή των δύο υπουργών αμέσως δόθηκε εντολή από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ελεγχθεί η διάπραξη εκ μέρους του κ. Μπαρμπαρούση του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης και ως εκ τούτου οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να κινηθούν αυτοβούλως.

Το χρονικό 

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κάλεσε τον στρατό να συλλάβει τον πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο κ. Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα «κεφάλια» Καμμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα στην αίθουσα να ακολουθήσει πανδαιμόνιο.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Χ.Α. σημείωσε: «Καλούμε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να τιμήσει τον όρκο της και να συλλάβει τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο προκειμένου να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος ανέφερε «Έπεσαν οι μάσκες. Η Χρυσή Αυγή κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα». «Πρόκειται για σχεδιασμένη κλιμάκωση με στόχο βίαια επεισόδια και διχασμό» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για αποβολή των βουλευτών της μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση.

«Καταδικάζουμε τα όσα ακούστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο, ξεπερνούν κάθε φαντασία, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής» τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 15.15 το μεσημέρι της Παρασκευής, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έδειξε στον βουλευτή την πόρτα της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος απηύθυνε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι τίθεται εκτός της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, καθώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή που αναγνώσθηκε στο Σώμα, οι δηλώσεις του βουλευτή είναι εκτός γραμμής του κόμματος και η αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνεται με ομόφωνη απόφαση των μελών της.

Η παρέμβαση Κοντονή 

Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, διαβιβάζοντας – βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση στη Βουλή.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Κοντονής δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της Χ.Α. προς τη στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων, των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή.

Διαβάστε επίσης: Μπαρμπαρούσης στο zougla.gr: ”Δεν με συνέλαβαν ποτέ”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης