Τρόπους να υπερκεράσει τις εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και πρωτοφανή αμηχανία την κυβέρνηση αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι υπάρχει διάθεση και περιθώριο για βελτιωτικές προτάσεις, φτάνει οι αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο, στον οποίο επανειλημμένως τους έχει καλέσει η κυβέρνηση​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τα αγροτικά μπλόκα να έχουν κλείσει τους βασικούς οδικούς κόμβους απ’ άκρη σ΄ άκρη της χώρας και τα τρακτέρ να ζεσταίνουν τις μηχανές για την κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως στις 10.30 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεων στο εσωτερικό πεδίο.
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη του υπουργικού θα μεταδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσίως, ώστε να χρησιμοποιηθεί η επικοινωνιακή δυνατότητα άμεσης μεταφοράς του μηνύματος το οποίο επιθυμεί να αποσταλεί. Θα ανακοινώσει ότι υπάρχει διάθεση και περιθώριο για βελτιωτικές προτάσεις, φτάνει οι αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο, στον οποίο επανειλημμένως τους έχει καλέσει η κυβέρνηση.

Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

Στην προσπάθεια να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας, οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς την Τρίτη στο Μαξίμου και το εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο, με «διορθώσεις» στο φορολογικό – ασφαλιστικό των αγροτών, μία από τις οποίες θα είναι η ύπαρξη μεταβατικού σταδίου στην προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

​Η προσφυγική κρίση, η οποία αναδεικνύεται σε ιδιαιτέρως σύνθετο ζήτημα με την κυβέρνηση να βρίσκεται στον τοίχο, είναι το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθείΑυτό που είναι άγνωστο είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σε ανάλυση των συγκεκριμένων προτάσεων δημοσίως ή θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για να πιέσει τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι και να αδράξει την ευκαιρία να ανακόψει την κάθοδό τους στην Αθήνα. Το σαφές μήνυμα, όμως, που έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ότι δεν θα επιτραπεί στα τρακτέρ να φτάσουν στο Σύνταγμα, έχει πυροδοτήσει νέα ένταση στα μπλόκα που δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης. Ήδη, πάντως, έχει καταστρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Παρασκευή με οκτώ αστυνομικά μπλόκα σε κομβικά σημεία, ακόμη και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και με το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στους δρόμους μέσα και γύρω από το κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβληματίζει το προσφυγικό

Η προσφυγική κρίση, η οποία αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στον τοίχο, είναι το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί. Η τελευταία εξέλιξη με την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα, που φέρεται να το έμαθε… κατόπιν εορτής.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί να θιγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας​

Οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό είναι ότι το θέμα αρχικά συζητήθηκε σε «κλειστούς κύκλους» στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, και στη συνέχεια τέθηκε επισήμως κατά τις επαφές που είχε τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί να θιγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το γεγονός, όμως, ότι η χώρα μας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και έχει καθυστερήσει την υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων, σε συνδυασμό και με την οικονομική ασφυξία, προκαλεί ερωτήματα για τους τρόπους διαχείρισης του θέματος και για τα πόσα «όχι» μπορεί να πει τελικά η ελληνική κυβέρνηση.

Τηλεοπτικές άδειες και ΕΣΡ

Τρίτο θέμα στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, θα είναι τέσσερις. Η ρύθμιση με μορφή τροπολογίας αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει τέλος σαφές μήνυμα και προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του και προς τους βουλευτές να βάλουν τέλος στην εκλογολογία, η οποία, όπως εκτιμά το Μαξίμου, προκαλεί κλίμα αποσταθεροποίησης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης