Ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες η κρίσιμη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που τα μεσάνυχτα εξελίχθηκε σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. O πρόεδρος του Eurogroup εξερχόμενος από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει διάθεση να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική λύση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση. Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι».  

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

«​Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι»«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι εκείνη της ελληνικής πλευράς. Κρατώ ως θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Παρόλα αυτά από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε μία εποικοδομητική διάθεση για κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία ρεαλιστική.

Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Οσο κανείς συζητά με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται για να προσεγγίσει μία κοινά αποδεκτή λύση. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν με ρεαλιστικό τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».  Οταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.

Κυβερνητικές πηγές: Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

​Ως θετικό σημείο της πρότασης κυβερνητικές πηγές αναγνώρισαν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση. Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Τι προηγήθηκε

Όπως διευκρίνισε η Κομισιόν, ο χαρακτήρας της συνάντησης είναι ιδιωτικός και δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις ή… συμφωνίες. Ωστόσο αυτό δεν υποβαθμίζει επουδενί τη σημασία της, καθώς ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε στον Τσίπρα την πρόταση των Θεσμών προς επίτευξη συμφωνίας και αντίστοιχα ενημερώθηκε επίσημα για το περιεχόμενο της ελληνικής «βαλίτσας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση φαίνεται ότι τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να υπάρξει ένας συμβιβασμός Ελλάδας και εταίρων σε τεχνικό επίπεδο.

Με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία.

Προηγήθηκαν, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε με την κα. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ «ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι ίδιες πηγές σημειώσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο στενός συνεργάτης του, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ πραγματοποίησαν συνάντηση νωρίτερα με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα.

Λόγω της έκτακτης συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ, που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά από τηλεφώνημα του προέδρου της Κομισιόν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα το προγραμματισμένο για σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης EuroWorking Group, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ευρωζώνης.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Την αισιοδοξία που εκπέμπουν με δηλώσεις τους ωστόσο ξένοι αξιωματούχοι, δε φαίνεται να συμμερίζεται το Μαξίμου, παραμένοντας εξαιρετικά επιφυλακτικό για το περιεχόμενο των μέτρων που θα περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας των Θεσμών.

Κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι εάν επαληθευτούν τα σενάρια που φέρουν τους Θεσμούς να επιμένουν σε «εξοντωτικά μέτρα», φέρνοντας για παράδειγμα την οριζόντια μείωση των συντάξεων, τότε συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Επισημαίνουν δε ότι δεν έχει φτάσει στην Αθήνα καμία γραπτή πρόταση από τους Θεσμούς, δίνοντας έμφαση στην απουσία του γραπτού κειμένου και αναμένουν να δουν εάν ο Α. Τσίπρας, επιστρέφοντας θα μεταφέρει στις αποσκευές του, επίσημο κείμενο με τις προτάσεις των δανειστών.



Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης