Δεν συμμερίζονται οι πιστωτές την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου για επικείμενη συμφωνία και ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης, «παγώνοντας» έτσι τον αέρα αισιοδοξίας που πνέει τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο.

Απορία Σόιμπλε και δυσφορία Λαγκάρντ για τα περί… συμφωνίας που άφησε να εννοηθούν το Μέγαρο ΜαξίμουΗ επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε σε σημερινή της συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση πως ο δρόμος παραμένει μακρύς και «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει μέχρι να καταλήξει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους πιστωτές της». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την άγνοιά του για τα περί συμφωνίας, επισημαίνοντας πως «είναι ωραίο να ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει περισσότερο».

«Εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και των πρωτογενών πλεονασμάτων να μετατρέπονται σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης σε επίπεδο Brussels Group μεταξύ θεσμών και Αθήνας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο σε δόσεις προς το Ταμείο, ενώ στα τέλη του μήνα εκπνέει η παράταση του προγράμματος που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση έρχεται και η στάση αναμονής της ΕΚΤ να εντείνει το κλίμα ασφυξίας στην ελληνική αγορά. Ο Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα χωρίς την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Στάση αναμονής από Λαγκάρντ – Επιφυλάξεις Νταϊσελμπλούμ

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «εργαζόμαστε προς μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε ήδη φτάσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα». Αναφορικά με το θέμα της αποπληρωμής της επόμενης δόσης (5 Ιουνίου) προς το ΔΝΤ από την Αθήνα, σχολίασε πως έχει «καλό προαίσθημα ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιφυλάξεις εξέφρασε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ ο οποίος σε δηλώσεις του στο Reuters τόνισε πως « η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες αν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της».

«Πρέπει στ’ αλήθεια να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να μπουν στην τελική ευθεία. Ήταν πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, αμφισβητώντας δημοσίως τις προσδοκίες που δημιούργησαν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές ότι έχει ήδη αρχίσει να συγγράφεται το προσχέδιο συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης