Βαρύνουσα σημασία έχει η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει χρήματα προς την Ελλάδα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα και πιστωτές κάθονται στο τραπέζι και ξεκινούν τη συγγραφή της συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο κείμενο δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα δημοσιονομικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ ούτε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει πρόβλεψη για μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτοΤο πλαίσιο της συμφωνίας, κατά τις ίδιες πηγές, θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια και μη υφεσιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην αποκατάσταση των αδικιών σε «ευαίσθητα» κοινωνικά στρώματα.

Στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά για τον ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται μια μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Όσον αφορά στις συντάξεις, μπαίνει μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα ενώ προβλέπεται ενοποίηση ταμείων και εξορθολογισμός δαπανών. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενω ταυτόχρονα «δεν τίθεται θέμα “ψαλιδιού” στις συντάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, κοντά σε συμφωνία. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Μπορεί να υπάρξουν πιέσεις» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση με την ομάδα διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι ισχύει με τις καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό πως είναι διασφαλισμένες όπως επίσης και η τραπεζική λειτουργία ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

«Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφεραν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζεται πως υφίσταται πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και διατυπώνονται ευθείες βολές κατά του ΔΝΤ «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”».

Το non paper του Μέγαρου Μαξίμου

«1. Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

2. Θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

7. Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.»

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συμφωνία

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», ήταν η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αμέσως μετά τη διαρροή του non paper από το Μαξίμου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει ακόμη τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η γερμανική Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στις οποίες επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός «Grexit», λέγοντας ότι θα είναι διαχειρίσιμο για την ευρωζώνη.
 
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης