Και ξαφνικά άνεμος αισιοδοξίας φύσηξε πάνω από το Μαξίμου… Μέσα σε λίγες ώρες από το καναβάτσο η κυβέρνηση βρέθηκε εκ νέου στο κέντρο του «ρινγκ» αισιοδοξώντας ότι το καμπανάκι της λήξης των σκληρών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων θα τη βρει να έχει επιτύχει τον μεγάλο στόχο: έναρξη της συζήτησης για απομείωση του χρέους με σαφή χρονικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr το Μαξίμου εκτιμά ότι αμέσως μετά το Πάσχα και το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα έχουν μπει οι υπογραφές στο επίσημο πακέτο μέτρων των 5,4 δις «Μάννα» όχι εξ ουρανού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα έχει δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΔΝΤ ένα μεγάλο αντάλλαγμα. Ακόμη μία υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, αυτήν τη φορά στο πακέτο των προληπτικών μέτρων των 3,6 δις ευρώ, το οποίο παρά τους «εξορκισμούς» θα γίνει τελικώς αποδεκτό προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να αρθεί το αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα παρουσιαστεί ως «πιο ελαφρύ» από αυτό που επεδίωκε το «αιμοσταγές ΔΝΤ» και θα του δοθεί ο χαρακτηρισμός της «ύστατης θυσίας» και της «καλύτερης δυνατής λύσης μπροστά στα χειρότερα».

Εξέλιξη ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, όπως έχει ήδη γράψει το zougla.gr. Άλλωστε, το πακέτο έχει ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ.

Μένει να φανεί το πώς θα περάσει από τη Βουλή, ποιος θα έχει τον έλεγχο του μηχανισμού επιλογής και εφαρμογής των προληπτικών μέτρων, αν η ελληνική κυβέρνηση θα δίνει τη συγκατάθεσή της ή όχι κι αν θα εξαιρεθούν μισθοί, συντάξεις και φορολογικές απαλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία θα παραβιάζει ακόμη μία «κόκκινη γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα. Την «τελευταία», όπως θα «πλασαριστεί» από το Μαξίμου, το οποίο προσδοκά να καλύψει τις αντιδράσεις αλλά και να κρύψει τις συνέπειες από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης, κάτω από τη διθυραμβική ταμπέλα του αριστερού «success story» που θα γράφει «ελάφρυνση χρέους».
 
«Αναίμακτη» λύση στο Eurogroup

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, το Μαξίμου εκτιμά ότι αμέσως μετά το Πάσχα και το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα έχουν μπει οι υπογραφές στο επίσημο πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα έχει βρεθεί τρόπος να περάσουν από τη Βουλή τα εφεδρικά μέτρα.

Η συμφωνία θα παραβιάζει ακόμη μία «κόκκινη γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα. Την «τελευταία», όπως θα «πλασαριστεί» από το Μαξίμου

Η επίσημη αφετηρία για την αντιστροφή του «κακού κλίματος» που θα οδηγήσει στη συμφωνία φαίνεται πως θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου, όπου η κατάσταση αναμένεται να λειανθεί αναίμακτα με εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Η εξέλιξη αυτή διαφαίνεται άλλωστε και από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δικαιολόγησαν τη μεσολάβηση 12 ημερών έως το Eurogroup λέγοντας ότι απαιτείται «χρόνος προετοιμασίας και διαβουλεύσεων για το ζήτημα του χρέους».

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει και προ-συμφωνία κάποιες ημέρες νωρίτερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενδέχεται να καλέσει σε συνάντηση τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι.

Oι διαρροές «έστρωσαν» το έδαφος

Οι διαρροές από το Μαξίμου για την αλλαγή κλίματος ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Μ. Πέμπτης και ενώ τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας, Ουάσινγκτον, Βερολίνου και Βρυξελλών είχαν πάρει φωτιά, και οι ζυμώσεις ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει και προ-συμφωνία κάποιες ημέρες νωρίτερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενδέχεται να καλέσει σε συνάντηση τους Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτο, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι​Μία συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες έδωσε αρχικά το στίγμα. «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η συνομιλία που προμηνύει θετική έκβαση φέρεται να έγινε λίγες ώρες μετά τις διαμετρικά αντίθετες διαρροές από το Μαξίμου που αποτύπωναν ένα σκηνικό – θρίλερ με δραματικές διαβουλεύσεις και εκβιαστικά διλήμματα προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία από την πλευρά της είχε καταφύγει στο πολιτικό τέχνασμα απειλής με προσφυγή στις κάλπες.

Προς το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης οι δανειστές έφυγαν για τις έδρες τους και οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν για να συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Πριν φύγουν όμως, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για να γνωστοποιήσουν ότι «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο για ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος».

Ο «χρησμός» Στουρνάρα

Μία αίσθηση-χρησμός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις περί αναστροφής του κλίματος.

Ότι η συμφωνία είναι προδιαγεγραμμένη άφησε να εννοηθεί και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί​

Μιλώντας για το πακέτο-καβάντζα των 3,6 δις ευρώ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητεί το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα, όμως, τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μία λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη». 
Ότι η συμφωνία είναι προδιαγεγραμμένη άφησε να εννοηθεί και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πώς αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αν κριθεί αναγκαίο». 

Τα πράγματα, λοιπόν, φαίνεται πως μπαίνουν στη θέση για την οποία προορίζονταν ήδη από το Eurogroup του Άμστερνταμ. Τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης διαδέχθηκαν τα μηνύματα περί «θετικής έκβασης» στο πακέτο-θηλιά των προληπτικών μέτρων και το υπερ-όπλο της πολιτικής αποσταθεροποίησης ξαναμπήκε στα συρτάρια του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης