Υπέρ ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας ενταγμένο, ωστόσο, σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής τάσσεται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά κάνει λόγο για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν θα «παγώσει» αν και «θα πάρουμε τη γνώμη των θεσμών».

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «εμείς λέμε “ναι” στη χρηματοδότηση ενταγμένη μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής, που θα χαρακτηρίζεται από μία αντιυφεσιακή, αντιμνημονιακή λογική και βέβαια θα διέπεται από τη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτή η κουβέντα τέμνεται με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» τονίζει. Υπογραμμίζει ότι με την συμφωνία «δεν καταλήξαμε σε ένα καινούργιο μνημόνιο» και πως «καμιά από τις προηγούμενες δρομολογημένες δεσμεύσεις και μέτρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζει ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 751 ευρώ σταδιακά εντός του 2016, πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν θα «παγώσει» αν και σημειώνει ότι «βεβαίως, θα πάρουμε τη γνώμη των θεσμών».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, κάνει λόγο για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και προσθέτει: «Δεν θα επανέλθουν οι συμβάσεις και οι αμοιβές στα επίπεδα του 2010». Συμπληρώνει πως «στόχευση είναι να δώσει περιεχόμενο και υπόσταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να αποκτήσει δύναμη η πλευρά των εργαζομένων. ‘Αρα θα υπάρχει και η μετενέργεια και η επεκτασιμότητα και ο ΟΜΕΔ και η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων».

Για τον Οργανισμό Μεσολάβης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αναφέρει πως «δεν μιλάμε για μια επαναφορά των πραγμάτων όπως ακριβώς ήταν. Έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τελικά την όλη θεσμική συγκρότηση του Οργανισμού». Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις δηλώνει ότι θα επανέλθει το ποσοστό στο 2%, ενώ «θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για τις ατομικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει ότι το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί από κανέναν δικαιούχο, πως θα επανασχεδιαστεί η επιδοματική πολιτική στο σύνολό της, ενώ μιλά για ανάγκη ανασχεδιασμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς το υπάρχον «αφήνει εκτός στόχευσης την ακραία φτώχεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης