Στη Βουλή κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το νομοσχέδιο με τα μέτρα-φωτιά του τρίτου μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με τους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βουλή κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το νομοσχέδιο με τα μέτρα-φωτιά του τρίτου μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με τους εταίρουςΤο σχέδιο νόμου τιτλοφορείται «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» και η κυβέρνηση στοχεύει στο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση, καθώς χθες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε απαντητική επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέρριψε το αίτημά του να ξεκινήσουν οι εργασίες των αρμόδιων επιτροπών σήμερα. Αντιθέτως, το βράδυ αναμένεται η σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων και ως εκ τούτου το έργο των επιτροπών πρόκειται να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη.

Όσον αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, ενδεχομένως να ξεκινήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται μια σχετική καθυστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προβλέπεται

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων:

• -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015
• +0,50% το 2016
• +1,75% το 2017
• +3,5% το 2018

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους. Τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα πωληθούν, προς το παρόν, σε εταιρείες.

Παρ’ όλα αυτά, σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Καταργούμενες – τροποποιούμενες διατάξεις (1)

Καταργούμενες – τροποποιούμενες διατάξεις (2)

Σχέδιο νόμου (1)

Σχέδιο νόμου (2)

Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Έκθεση συνεπειών ρύθμισης

Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς

Μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο επιβάλλουν αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων καθώς και μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος και του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων – προσφορών, δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από το κράτος, όπως ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στην πώληση του ψωμιού αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις, αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».

Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτόν τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.

Η έκθεση του ΓΛΚ

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρονται μεταξύ άλλων οι εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες που συνδέονται με το νέο μνημόνιο.

Στο συνταξιοδοτικό εκτιμάται πως θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπάνης από τη διαφορά μεταξύ του ποσού που χορηγείται μέχρι το 67ο έτος ηλικίας συνταξιοδοτημένων και κατώτατης σύνταξης που χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του εν λόγω ηλικιακού ορίου. Η εξοικονόμηση δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι 3 εκατ. ευρώ για το 2015, 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016 και 28,5 εκατ. ευρώ για το 2017 (και κάθε επόμενο έτος).

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας θα προκύψουν έσοδα 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ για το 2017, 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και 263 εκατ. ευρώ για το 2019. Σύνολο 533 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ετήσια μείωση εσόδων 28,6 εκατ. από την κατάργηση των οριζόμενων ειδικών φόρων, εισφορών, τελών, και κρατήσεων. Επίσης, ετήσια μείωση εσόδων 170 εκατ. ευρώ από την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και του βόειου κρέατος, όπου το έτος 2015 υπολογίζεται στα 70,8 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, εκτιμάται πως θα υπάρξει αύξηση των εσόδων/έτος από την υπό προϋποθέσεις απαλλαγή ΦΠΑ των μη δημόσιων οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης. Το ύψος των εσόδων εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και 168 εκατ. ευρώ για το 2015.

Επίσης, τα παρακάτω μέτρα εκτιμάται ότι θα συνδράμουν στην αύξηση εσόδων ως εξής:

– κατάργηση της απαλλαγής των ακινήτων του ΕΟΤ από τον ΕΝΦΙΑ στα 1,5 εκατ. ευρώ
– αύξηση του ΕΦΚ του diesel για τους αγρότες στα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. από το 2018
– κατάργηση της έκπτωσης 2% του φόρου εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής αυτού στα 28, 6 εκατ. από το 2016
– τροποποιήσεις για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος 370 εκατ. ευρώ για το 2015,
-15,4 εκατ. ευρώ το 2015 από τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.

Διαβάστε εδώ το πρωτοσέλιδο του zougla.gr με τα μέτρα-φωτιά

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης