Με τον Γερμανό… ξενοδόχο να επιχειρεί να μπλοκάρει μέχρι την ύστατη στιγμή την τελική συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας, Αθήνα και πιστωτές κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές προχώρησαν σε εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έλευση του νέου μνημονίου, το βάρος του οποίου θα κληθούν να σηκώσουν οι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν λίγο μετά τις 08.00 το πρωί της Τρίτης ότι η συμφωνία έχει «κλειδώσει» και ότι απομένουν πλέον ορισμένες λεπτομέρειες. «Έγιναν συμβιβασμοί, μένουν κάποια τεχνικά θέματα για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια και ενέργεια» τόνισαν οι πηγές αυτές. Λίγη ώρα αργότερα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αποχώρησαν από γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου είχαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των πιστωτών, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, είπε μόνο ότι «έμειναν μία-δύο λεπτομέρειες».

Έπειτα από αλλεπάλληλα γράψε-σβήσε των προαπαιτούμενων, στο τραπέζι έμεινε ένα κείμενο, το οποίο συμπληρώθηκε μέτρο… μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται το εν λόγω κείμενο και αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα.

Γερμανός ξενοδόχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μια πλευρά υπήρχε η αισιοδοξία για συμφωνία. Από την άλλη, έντονος προβληματισμός για τη στάση του Βερολίνου, το οποίο ζητούσε αυστηρούς όρους και άμεση σύνδεση της εκταμίευσης κεφαλαίων με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο θα επιθυμούσε ένα δάνειο-γέφυρα και όχι μια 3ετή συμφωνία που θα συνοδευόταν από δεκάδες δισ. ευρώΠαρόλο που η Αθήνα τα βρήκε με τους πιστωτές στους τομείς της ύφεσης (0,5% και το 2016) και των πρωτογενών πλεονασμάτων (0,25% το 2015, 0,5% το 2016 και 1,75% το 2017), η Γερμανία συνέχιζε να δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο θα επιθυμούσε ένα δάνειο-γέφυρα και όχι μια 3ετή συμφωνία που θα συνοδευόταν από δεκάδες δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας παρέμενε, με τη γερμανική κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αρκετοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν από την Άνγκελα Μέρκελ να σκληρύνει τη στάση της και να μη δώσει νέα κεφάλαια προς την Αθήνα -εξέλιξη που θα επιβάρυνε τους Γερμανούς φορολογουμένους.

«Εμείς έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία. Και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε και εμείς. Ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν η συμφωνία της 12ης Ιουλίου» είχε τονίσει τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

Ο χρόνος πιέζει

Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασφυκτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε τη Δευτέρα στους επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ότι οι υπογραφές πρέπει να πέσουν σήμερα, προκειμένου η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή, να περάσει την Τετάρτη από τις αρμόδιες επιτροπές και να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια (σε δύο άρθρα: ένα για τα προαπαιτούμενα και ένα για το μνημόνιο).

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε τη Δευτέρα στους επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ότι οι υπογραφές πρέπει να πέσουν σήμερα, προκειμένου η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή, να περάσει την Τετάρτη από τις αρμόδιες επιτροπές και να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια (σε δύο άρθρα: ένα για τα προαπαιτούμενα και ένα για το μνημόνιο)Μόλις η συμφωνία περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση κεφαλαίων που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα για να ανταποκριθεί πρωτίστως στις δανειακές της υποχρεώσεις και σε δεύτερο χρόνο στα χρέη της προς ιδιώτες και επιχειρήσεις στο εσωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και το νέο ΤΑΙΠΕΔ αποτελούσαν τα τρία βασικότερα «αγκάθια» για να κλειδώσει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό deal με τους δανειστές θα συνοδεύεται από δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, επομένως ενδεχόμενοι πανηγυρισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου εμπεριέχουν αρκετή δόση πολιτικής σκοπιμότητας εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Τα «αγκάθια»

Η διαχείριση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκάλεσε έντονες διαφωνίες. Στον «κουμπαρά» του Δημοσίου πρέπει να μεταφερθούν σε ορίζοντα 30ετίας περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές δεν δέχονταν το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (αντίστοιχων με εκείνων σε Νορβηγία και Αυστραλία) με παράλληλη τήρηση χαλαρού χρονοδιαγράμματος για μεγαλύτερη απόδοση κεφαλαίων από την αξιοποίηση των «ασημικών». Αντίθετα, πρότειναν την ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και την άμεση αναβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι τέτοιο, εφόσον υιοθετηθεί, θα είναι σε βάρος της χώρας, καθώς η ανάγκη για ρευστό θα οδηγήσει στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλότερη -από την προσδοκώμενη- τιμή.

Βασικό εμπόδιο παρέμενε η ανυποχώρητη στάση των θεσμών όσον αφορά στην πώληση των προβληματικών δανείων από τις συστημικές τράπεζες σε επενδυτικά funds, τα οποία θα αναλάμβαναν τα περαιτέρω της είσπραξηςΌσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι πιστωτές έκαναν ένα βήμα πίσω από την αρχική τους απαίτηση να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δεχόταν να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας (στα 300.000 ευρώ το όριο). Βασικό εμπόδιο παρέμενε η ανυποχώρητη στάση των θεσμών όσον αφορά στην πώληση των προβληματικών δανείων από τις συστημικές τράπεζες σε επενδυτικά funds, τα οποία θα αναλάμβαναν τα περαιτέρω της είσπραξης, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για πλήθος ελληνικών νοικοκυριών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο ζήτημα αυτό, η ελληνική πλευρά πρότεινε ρύθμιση, «κούρεμα», ακόμα και διαγραφή των δανείων από έναν νέο ειδικό Φορέα Διαχείρισης. Οι προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα θα καθοριστούν στην πορεία.

Τέλος, στο πεδίο της ενέργειας, το κουαρτέτο των θεσμών απαιτούσε την απελευθέρωση της αγοράς, δίνοντας έμφαση στο φυσικό αέριο. Ειδικότερα, ζητούσε τον διαχωρισμό των δικτύων από τους παρόχους, ρίχνοντας μεταξύ άλλων στο τραπέζι και την πρόταση για τη «μικρή ΔΕΗ».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης