Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τη λειτουργία του, αναφέροντας ότι το Ταμείο θα έχει τα χαρακτηριστικά κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου, στην ιδιοκτησία του οποίου θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, το Ταμείο, που θα έχει ορίζοντα 30ετίας, θα διαθέτει μια τελείως διαφορετική λειτουργία από εκείνη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα προσομοιάζει με τα αντίστοιχα ταμεία της Νορβηγίας και της Αυστραλίας. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη ανάσα στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

​Το ΔΝΤ μέχρι το 2018 προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη, υπολογίζοντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώΗ επίτευξη, δηλαδή, των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο, με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν το περιβάλλον θα είναι πιο ευνοϊκό. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018 προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη, υπολογίζοντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και κρατικά ακίνητα. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας (υδρογονάνθρακες κλπ.).

Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι προς πώληση, διευκρινίζει η κυβερνητική πηγή.

Όπως εξηγεί, κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις, και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τρένο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια.

Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους για να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκην από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η 30ετία δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως τα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους – καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι, κλπ.

​Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζώνΣυνεχίζοντας, ο αξιωματούχος τονίζει ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (25%) και χρέος (25%).

«Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου. Με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα τυχόν έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το Ταμείο μόνο το ένα τέταρτο» υπερθεματίζει ο αξιωματούχος.

Τέλος, αποσαφηνίζει ότι έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο) και ότι αυτό θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, με την Κομισιόν να ασκεί «μόνο εποπτεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης