Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης προχώρησαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιμήκυνση κατά δύο έτη του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «στις 20 Νοεμβρίου θα συνέλθει νέο Eurogroup» προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στον τρόπο εύρεσης των 32,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη της νέας «τρύπας» στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την επιμήκυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι «τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν στις 26 Νοεμβρίου σ’ ένα τρίτο Eurogroup», αφού πρώτα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια έχουν ανάψει το «πράσινο» φως για να βγουν χρήματα από τον κρατικό τους κορβανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα χρήματα είναι πολύ πιθανό να δοθούν σε μια δόση και όχι τμηματικά στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το 2020 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία το χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. (με «μπροστάρη» τη Γερμανία) δεν μετακινείται από το 2022.

Διαβάστε επίσης:
Όλοι εναντίον του Βερολίνου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, 21:20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης