Το μεταφρασμένο πλέον νομοσχέδιο των 170 σελίδων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποκωδικοποιείται από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων και την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις για σειρά διατάξεων, ώστε, όταν φτάσουν στην Αθήνα, να έχουν σαφή εικόνα για το τι θα δεχθούν και τι θα ζητήσουν να απορριφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπαράζ επαφών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας ως δυνατό χαρτί την υλοποίηση των προαπαιτούμενων-μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, έχει μέχρι στιγμής θετική αποτίμηση.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση παραμένει στο επίκεντρο, εν όψει και της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες με τους δανειστές. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει επιπλέον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δις ευρώ από εξοικονόμηση πόρων, ώστε να μη χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις, όπως είπε την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν.

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών σε «σκληρές» απέναντι στην Ελλάδα χώρες (Φινλανδία, Ολλανδία και Γερμανία) και με την κυβέρνηση να τρέχει να προλάβει το «τρένο» της πρώτης αξιολόγησης, που σχετίζεται άμεσα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σκυτάλη των διεθνών επαφών θα πάρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μόλις ολοκληρώσει την ενημέρωση στο εσωτερικό.

Σήμερα, στις 18.00, θα μιλήσει για το ασφαλιστικό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τη μεταρρύθμιση και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα πρέπει να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές που έχουν καταθέσει ενστάσεις και να πείσει πως θα δώσει μάχη για να αντιμετωπίσει στη διαπραγμάτευση «τον διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες», όπως ο ίδιος έχει πει.

Οι ευρωπαϊκές επαφές του κ. Κατρούγκαλου θα ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο 8-10 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με γερμανικά συνδικάτα. Στις 14 Ιανουαρίου θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύνοδος του ΟΟΣΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης