Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Μεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διοργάνωσε η Ιταλία στο Παλέρμο της Σικελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρέμβασή του, ο υφυπουργός εξωτερικών, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αν δύο χώρες σηκώνουν το τεράστιο βάρος της εισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, ως σύνορα της Ευρώπης, είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Τόση ώρα ακούω υπουργούς και υφυπουργούς από άλλες χώρες που ζουν το μεταναστευτικό από μακριά. Μιλάνε για το πρόβλημα με συμπόνια, αλλά λίγοι ήλθαν να στηρίξουν επί της ουσίας την Ελλάδα και τους Έλληνες στην προσπάθεια τους»

Ο κύριος Κουίκ πρόσθεσε ότι «κανένας δεν δικαιούται να αγνοεί την Ελλάδα στα όσα κάνει για το μεταναστευτικό, και μάλιστα με γείτονες απέναντι μας, που ανοίγουν κατά το δοκούν τις ροές τους, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στα νησιά μας. Όπως τώρα, που τις έχουν αυξήσει πολύ σημαντικά σε σχέση με πέρυσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χώρα μας, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μέσα σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής μας, έχει διοργανώσει και διοργανώνει σημαντικότατες δράσεις. Δράσεις όπως τη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και την καινούργια πρωτοβουλία του το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, που ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

«Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και δεν σηκώνει τοίχοι, όπως κάποιοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τέρενς Κουίκ.

Στο περιθώριο της Μεσογειακής Συνόδου του Παλέρμο, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις για διμερή θέματα ή υποθέσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και την διεθνή πραγματικότητα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τον υπουργό εξωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα, τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν.

O Τέρενς Κουίκ με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο

Παράλληλα, ο κύριος Κουίκ συναντήθηκε και με τον υπουργό περιφερειακής συνεργασίας του Ισραήλ Τζάχι Χανέκμπι, τον υπουργό διεθνών σχέσεων του Βατικανό Πωλ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ την υφυπουργό εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αλβανίας ‘Αρτεμης Ντράλο, τον υφυπουργό εξωτερικών και διεθνούς συνεργασίας της Ιταλίας Έντζο Αμέντολα και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του ΟΑΣΕ κ. Ρομπέρτο Μοντέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης