Εκπλήξεις και ανατροπές καταγράφηκαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, που ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 16/12/2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων λέει «όχι» στην εκλογή Προέδρου, «ναι» στις πρόωρες εκλογές, έναντι των μετρήσεων-δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και υπερψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας παράλληλα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

«Όχι» στην εκλογή Προέδρου, «Ναι» σε εκλογές λένε οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ψηφοφορία της «Ζούγκλας»Το σημαντικό εύρημα της παρούσας έρευνας τάσης της κοινής γνώμης (1.413 συμμετέχοντες) αφορά στην πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει νέο κόμμα. Σε ποσοστό 19%, οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να σχηματιστεί ο πολιτικός φορέας, κάτι που, αν επαληθευτεί, αναμένεται να διαταράξει τους συσχετισμούς και να πυροδοτήσει αντιδράσεις, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με διάσπαση. 

Στην έρευνα αποτυπώθηκαν το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας μεΥψηλό ποσοστό συγκεντρώνει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου άνοιγμα της ψαλίδας (την ώρα που οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταγράφουν μικρή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) , οι χαμηλές πτήσεις του ΠΑΣΟΚ, η «κατάρρευση» της Δημοκρατικής Αριστεράς και τα σταθερά ποσοστά που διατηρεί η Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της πρόθεσης ψήφου, οι πολίτες απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων της επικαιρότητας, όπως για την υπόθεση Ρωμανού και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για μια πρώτη ανίχνευση της τάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της 17ης Δεκέμβρη στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι απάντησαν οι πολίτες

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες αφορούσε στην προεδρική εκλογή και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 65% ζητούν να γίνουν εκλογές. Πρόκειται για το ίδιο περίπου ποσοστό (63%) που είχε καταγραφεί και στην ψηφοφορία της 26ης Νοεμβρίου.

Στο δεύτερο ερώτημα περί θετικού ή αρνητικού αντικτύπου στην οικονομία σε περίπτωση εκλογών, οι πολίτες πιστεύουν κατά 46% ότι θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ το 39% υποστηρίζει ότι οι κάλπες θα πυροδοτήσουν θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατηρείται μία αντίφαση. Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, θεωρώντας ωστόσο ως δεδομένο ότι οι εκλογές θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

Στο επόμενο ερώτημα, οι χρήστες του διαδικτύου κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θεωρούν ότι η κινδυνολογία που αναπτύσσεται στον διεθνή Τύπο γύρω από ενδεχόμενο Grexit ευνοεί την προεδρική εκλογή, καθώς δημιουργείται κλίμα φόβου στο εκλογικό σώμα.

Η μεγάλη είδηση της έρευνας αφορά στην άποψη των πολιτών σχετικά με το νέο κόμμα που κυοφορείται στις τάξεις των «παπανδρεϊκών» που στηρίζουν ενδεχόμενη μελλοντική κίνηση από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος -σημειωτέον- έχει έρθει σε οριστική ρήξη με τον νυν πρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι στο ποσοστό του 19,1% περιλαμβάνονται πολίτες-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (κατά 50%), προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο κόμμα.

Το τέταρτο ερώτημα σχετίζεται με την υπόθεση του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, που αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που θα επιτρέπει στον Ν. Ρωμανό να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, φορώντας ειδικό βραχιολάκι, είναι θετική.

Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός;

Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Αλέξης Τσίπρας (30,8%), στην παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία, έναντι του νυν πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (17,7). Ωστόσο, το 49,7% των πολιτών πιστεύει ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ο κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις εκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει πρώτος το νήμα με 78,4%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 9,2%.

Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,3%, ενώ δεύτερη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 18,6%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 15,7%, ακολουθούν το Ποτάμι με 5,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,9%, το ΚΚΕ αποσπά 4% και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 3,9%. Η ΔΗΜΑΡ ανιχνεύεται μετά βίας.

Συσπειρώσεις και… διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των πρώτων δύο κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 56%, με διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 8%. Όπως φαίνεται πληρώνει το τίμημα των μέτρων λιτότητας, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 76,3%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 11,1%.

Έκτακτη πολιτική εκπομπή στην τηλεόραση της Ζούγκλας

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18.00, θα μεταδοθεί ζωντανή εκπομπή για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου στη Βουλή στην τηλεόραση της «Ζούγκλας».

  • Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές θα καλύψουν όλες τις εξελίξεις γύρω από την ψηφοφορία.
  • Καλεσμένοι στο στούντιο θα σχολιάσουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου
  • Απευθείας συνδέσεις με τη Βουλή και ρεπορτάζ από τα όσα συμβαίνουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Μείνετε συντονισμένοι στο zougla.gr και την τηλεόραση της Ζούγκλας…

H ταυτότητα της έρευνας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης