Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της για την έξοδό της από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

​Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε σε μια ισχυρή δήλωση για το χρέος από τους δανειστές, επιχειρώντας να… χρυσώσει το χάπι των νέων σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο περιθώριο των συνομιλιών της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει στο νέο μνημόνιο και να δώσει χρήματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την παραδοχή του Πολ Τόμσεν, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για να κλείσει η αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι το θέμα του χρέους δεν έχει διευθετηθεί. Όπως είπε, σε αντίθεση περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε τη δόση που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν.

​Καθημερινά θα φαίνονται στην πράξη όλες οι συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και φορτώνουν με νέα βάρη τα ελληνικά νοικοκυριάΤο Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε σε μια ισχυρή δήλωση για το χρέος από τους δανειστές, επιχειρώντας να… χρυσώσει το χάπι των νέων σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που προβλέπουν από «ψαλίδι» στις συντάξεις και φθάνουν μέχρι την αύξηση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες, καθώς παρά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι, αφού καθημερινά θα φαίνονται στην πράξη όλες οι συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και φορτώνουν με νέα βάρη τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο».


Καθεστώς επιτήρησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μηνύματα τόσο από την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Το γεγονός ότι η δόση των 10 δις ευρώ θα δοθεί σε δύο φάσεις (με νέα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί) φανερώνει τη δυσπιστία που υπάρχει όσον αφορά στο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μια «μεταρρυθμιστική κόπωση» από την ελληνική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το ΔΝΤ προχώρησε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν, ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο, εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης:
AFP: Συμφωνία για το χρέος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης