LIVE: Εκλογικός μαραθώνιος με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
 
Άνοιξαν στις 19:00 το απόγευμα τα πρώτα Exit-Polls, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς το προβάδισμα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 21:00 αναμένεται το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπηςΣύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με βραχεία κεφαλή της ΝΔ, με την τελική διαφορά να κρίνεται από το ύψος της αποχής, η οποία αναμένεται -για μία ακόμη φορά- να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας το 30%.

Όπως αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα στοιχεία, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά οριακά τη μία ποσοστιαία μονάδα, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να ευελπιστούν ότι η ψαλίδα τελικά θα ανοίξει χάρη στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

Το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα εξαχθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, καθώς στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic υπολογίζουν ότι μετά τις 21:00 θα υπάρχει επαρκής εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ακόμα κι αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι γύρω στο 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η βραδιά αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα πρώτα Exit-Polls, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ποσοστό που θα τους εξασφαλίσει το διαβατήριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με τα κόμματα του Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου να βρίσκονται πιο κοντά στο 3%.

Τα επικαιροποιημένα (20:00) αποτελέσματα του κοινού Exit-Poll των εταιρειών Metron Analysis, Alco, GPO-OPINION IPSOS, Marc, MRB:

Το πρώτα αποτέλεσμα (19:00) του κοινού Exit-Poll των εταιρειών Metron Analysis, Alco, GPO-OPINION IPSOS, Marc, MRB:

Η κατανομή των εδρών με βάση τα τελικά Exit-Polls (20:00):

Η κατανομή των εδρών με βάση τα πρώτα Exit-Polls (19:00):

Το Exit-Poll του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ:

Το Exit-Poll της Pulse για το Action 24:

Η ψήφος των ανέργων

Ένα ξεχωριστό Exit-Poll αναφορικά με το τι ψήφισαν οι άνεργοι στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, δημοσιεύθηκε μετά τις 19:00, όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Οι άνεργοι πολίτες προτίμησαν την Χρυσή Αυγή και την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 16,6% και 15,8% αντίστοιχα. 

Η ψήφος της τελευταίας στιγμής

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις των ψηφοφόρων και το τι ψήφισαν όλοι όσοι αποφάσισαν ποιο κόμμα θα επιλέξουν την ώρα της κάλπης, την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Tα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου:



Στην Κουμουνδούρου ο Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αποτελέσματα των Exit-Polls από το σπίτι του.

Ο κ. Τσίπρας φαινόταν εμφανώς ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ώρες τις πρώτες επαφές προκειμένου η χώρα να έχει κυβέρνηση εντός των επόμενων τριών ημερών.

Στη Συγγρού ο Μεϊμαράκης

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 20:30 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Εισερχόμενος στο κτήριο της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη την οποία δώσαμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, πολιτισμένα. Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να ολοκληρώνεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Τον συγχαίρω. Να έρθει στη Βουλή και τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

«Τον Γενάρη νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα πίστεψαν ότι θα μας τελειώσουν. Η ΝΔ ούτε διαλύεται, ούτε τελειώνει. Η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η ΝΔ κατάφερε να ανεβάσει πάρα πολύ τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Oι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Mε ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου διακαναλικού Εxit Poll.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Έχουμε σταθερό προβάδισμα σε όλα τα exit polls. Η απόκλιση εμφανίζεται να είναι 2 έως 6 μονάδες, επομένως δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα διαμορφωθεί η τελική διαφορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι σε τρεις μέρες θα υπάρχει κυβέρνηση».

Στάση αναμονής τηρούν στη ΝΔ, παραπέμποντας ουσιαστικά στα επίσημα, ασφαλή αποτελέσματα που θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι τα exit polls δεν βγάζουν νικητή και ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό της αποχής, η οποία δεν καταγράφεται ούτε καν ενδεικτικά στα exit polls.

Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στελέχη του κόμματος, τα οποία επεξεργάζονται αυτή την ώρα τα αποτελέσματα των exit polls. Στη Χαριλάου Τρικούπη τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν τα πρώτα βέβαια αποτελέσματα.

Εξάλλου, αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα εκφράζει το επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ανακοίνωση των exit polls που θέλουν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας να δίνει μάχη για να μπει στη βουλή, με ποσοστά που κυμαίνονται από 2,5%-3,5%.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, αναμένονται τα πρώτα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Σίγουροι όχι μόνο ότι θα είναι στη Βουλή, αλλά και ότι θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσαν συνεργάτες του Πάνου Καμμένου. Εκτίμησαν μάλιστα ότι τα ποσοστά των ΑΝΕΛ θα περάσουν εκείνα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιανουαρίου.

Tα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αναμένουν στο Ποτάμι, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής εικόνα.

Διευκρινίζουν πάντως ότι το Ποτάμι, επιμένει στη πάγια θέση του «για ανάγκη συνεργασίας την επόμενη μέρα όλων των κομμάτων που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτό σημαίνει και τη ΝΔ» και προσθέτουν ότι, αυτό άλλωστε δείχνει και η μεγάλη αποχή.

Τα ίδια στελέχη και στο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί, παρέπεμψαν στα δύο μεγάλα κόμματα του 30% τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να απαντήσουν.

«Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες θα πάρει το κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα δούμε, θα κρίνουμε και αν χρειαστεί θα δώσουμε ψήφο ανοχής», ανέφεραν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης