Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζεται θετικός από κυβερνητικές πηγές και πολιτικούς αναλυτές.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα φαίνεται να εκμεταλλεύεται το momentum και να χρησιμοποιεί δυναμικά το όπλο της διπλωματίας και των προσωπικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες του κόσμου, κινούμενη παράλληλα, εκτός από το εσωτερικό και το ευρωπαϊκό μέτωπο, και στο διεθνές ώστε να διαμορφώσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Θετικά τα πρώτα μηνύματα από την παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑΕφοδιασμένος με νωπή λαϊκή εντολή που συνεπάγεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα η έντονη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο των παγκόσμιων διεργασιών στη Νέα Υόρκη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους και να προσελκύσει κεφάλαια μέσω επενδύσεων. Άλλωστε, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός έβαλε στο λεξιλόγιό του τη φράση «ιδιωτικές επενδύσεις». Με την πολιτική να «χτίζεται» πίσω από τις κάμερες στο περιθώριο της Συνόδου, μεταξύ κοκτέιλ και απεριτίφ στις δεξιώσεις, η ολιγόλεπτη προσωπική επαφή που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί να μην είναι επί της ουσίας, θα έχει όμως ισχυρό συμβολισμό δεδομένου και του υποβοηθητικού ρόλου των ΗΠΑ στο ελληνικό θέμα, όπως επισημαίνουν και όλα τα διεθνή ενημερωτικά μέσα.

Οι σημερινές επαφές

Η συνάντηση των δύο πολιτικών αναμένεται απόψε στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των ηγετών. Επίσης, σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και μισή ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Στις 13.15 θα παρακαθήσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 15.00 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στις 16.30 ακολουθεί το τετ α τετ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους ως μια διεθνής πρόκληση», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015, 20:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης