Την τακτική του καρότου και του μαστιγίου εφαρμόζουν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα με τις αντιφατικές κινήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοινώνει την αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, το Euroworking Group νίπτει τας χείρας του για την επιστροφή του 1,2 δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ οι θεσμοί στριμώχνουν την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο, απαιτώντας να κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων εντός πέντε ημερών.

ΕΚΤ: Αυξάνεται κατά 2,1 δις η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Την απόφαση να αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από 68,9 δισ. ευρώ σε πάνω από 71 δισ. ευρώ έλαβε, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης, του ELA και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «ανάσα» για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις αποφάσεις του Euroworking group. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της έγκρισης προδιαθέτει για διεύρυνση και του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να δέχονται οι τράπεζες πέραν των 15 δις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχετε πέντε ημέρες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων»

Νέο τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση θέτουν οι θεσμοί, μέσω διαρροών στο πρακτορείο Bloomberg.

Δεν αποκλείουν έκτακτο Eurogroup μόλις η Ελλάδα καταθέσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεωνΌπως αναφέρεται, η Αθήνα έχει πέντε ημέρες προθεσμία, προκειμένου να πείσει τους εταίρους για τις προθέσεις της, μέσω της κατάθεσης μια ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η Δευτέρα είναι μία πολύ κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα και για το κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους της ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το Euro Working Group τόνισε προς την Αθήνα ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση απελευθέρωσης των 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης εάν η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να εφαρμόσει αυτά τα οποία ζητούν οι δανειστές της.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μόλις η Ελλάδα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες πρώτα θα έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια κλιμάκια των πιστωτών, τότε μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Euroworking Gropu νίπτει τας χείρας του

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση του Euroworking Group δεν… έβγαλε λευκό καπνό, καθώς, παρά το καλό κλίμα, δεν ελήφθησαν ουσιαστικές αποφάσεις. 

Στις καλένδες το μείζον ζήτημα του 1,2 δις του EFSFΣτο τραπέζι αναμενόταν να τεθεί προς συζήτηση το μείζον ζήτημα της επιστροφής του 1,2 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραπέμψουν τη χώρα μας για το θέμα αυτό στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF

Ευρωπαϊκές πηγές επισήμαιναν εξαρχής ότι, προκειμένου να αποφασιστεί η «αποδέσμευση» των εν λόγω πόρων, ήταν απαραίτητο να υπάρξει ομοφωνία, κάτι που -ως φαίνεται- δεν επετεύχθη στο Euroworking Group.

Κατά τ’ άλλα, εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δις συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Το 1,2 δις ευρώ αφορά σε χρήματα που δόθηκαν εκ παραδρομής στον EFSF από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Η καταβολή του ποσού αυτού θεωρείται σημαντική για την Ελλάδα, καθώς θα δώσει μία «ένεση» ρευστότητας, την οποία χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να αποκτήσει ένα οικονομικό «πλεονέκτημα», με στόχο να μπορέσει να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Και στο βάθος… ξηρασία

Εξάλλου, την Τρίτη, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα έως τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες. 

Πρόβλημα ρευστότητας έως τς 20 Απριλίου «βλέπουν» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ReutersΠροκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως εκ τούτου, η προσεχής συνεδρίαση της ευρωομάδας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για να γεμίσουν τα «ταμεία» μέσω της εκροής των ευρωπαϊκών πόρων. 

Εάν όλα πάνε καλά, σε πρώτη φάση θα δοθεί 1, 9 δις ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση.

Αισιόδοξος ο Γιούνγκερ

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«’Ημουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή», δήλωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για «την αγαπημένη μου Ελλάδα» αλλά και την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι στην επταμερή συνάντηση επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποφυγή παρεξηγήσεων. «Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα μεταρρυθμίσεις», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης